Trening/Velvære

Hva er EGENTLIG supermat? Supermatguiden for dummies.

1. September 2015

 Hva er egentlig supermat?  

#samarbeid

IMG_3087 kopi

Mitt  første møte med Supermat var i 2011. Jeg skulle debutere på Birken og fikk i den anledning en supermatdiett av raw food chef Trine Berge og ærneringsveileder Sara Chako.

Kroppen min likte ikke alt, men etter noen måneder fant jeg det som ga meg resultater.

Jeg fikk faktisk mer energi og jeg følte meg tøffere og sterkere.

I dag er jeg god venn med Supermat og vi møtes hver eneste morgen, dag og kveld.

HER får du en god tidsklemme Superjuice.

HER får du en sjokkgod Supersalat.

HER kan du lese om Superspa!

HER får du oppskrift på Superis!

 

Jeg er utrolig stolt og ydmyk for å være Supermat ambassadør.

 

 

2015-08-15 10.59.11

 

 

 

2015-08-07 19.56.30

 

Jeg er også venn med andre råvarer og smaker. Jeg sverger til en god hjortebiff og tar gjerne en klunk etter en lang fjelltur.  Men jeg putter ikke i meg hva som helst.

Jeg liker å tenke at kroppen min er en plante og jeg vanner ikke en plantene mine med brus og søppelmat.

 

IMG_3343

 

2015-07-09 15.48.42

 

IMG_3184

 

2013-07-11 03.47.23-1

 

Denne saken er til min Sherpa- kjæreste som ikke helt forstår hva supermat er.

Supermat for dummies.

Q & A med John Opsahl-  Nordens ledende ekspert på supermat og helhetlig livsstil.

1. Supermat er mat!

La oss slå fast det viktigste først – supermat er mat! Supermat er matplanter med eksepsjonelle næringsverdier, gjerne kombinert med egenskaper som er gode for helsen vår. Begrepet «supermat» er kun en måte å klassifisere de aller beste matplantene våre på.

2. Hvilken type mat da?
Supermatkategorien består av utvalgte frukter, grønnsaker, gress, bær, røtter, alger og frø, nøtter og urter.

3. Hvorfor bør jeg spise supermat?

Uansett livsstil og uansett hva du spiser, kan supermat bidra til å fylle hullene i kostholdet ditt. Du sikrer at du får i deg de næringsstoffene du trenger.

4. Hvor lenge bør jeg spise supermat?

Supermat er ingen kur eller quick fix. Jo lenger du spiser supermat, jo bedre effekt vil den ha på helsen din. Tenk på at du skal gå mot en sunn alderdom gjennom hele livet, og la supermat bli en del av ditt naturlige kosthold.

5. Hvorfor er mye av supermaten pulver?

Markedet er foreløpig for lite til å tilby ferske superfrukter og supergrønnsaker. Etter hvert som supermat blir mer utbredt vil det nok komme. Den mest skånsomme konserveringsmetoden for mange av supermatplantene er tørking og maling. Pulver er også enkelt å putte i en supersmoothie – som nærmest har blitt selve ikonet for supermat.

2015-01-14 13.32.01

 6. Hvilke supermatprodukter bør jeg velge?

I praksis kan du spise all supermat. Det finnes ikke noe rett eller galt. Ved å spise flere supermatprodukter sikrer du at du får i deg en stor bredde næringsstoffer. Prøv deg fram og kjenn etter i din egen kropp. Uansett hvilken supermat du spiser inneholder den nyttige næringsstoffer som kroppen din vil ha godt av.

7. Hvordan kommer jeg i gang?

Start gjerne med en kombinasjon av gress (som Purely Greens Max eller Kamut), fett (som kokosolje eller Lecithin) og alger (som Cholrella eller Spirulina). Men på samme måte som når du går inn i frukt og grønt-avdelingen på supermarkedet finnes det ingen «riktig» frukt eller grønnsak å starte med. Det er bedre med litt av mange ulike typer supermat enn mye av én type.

 

2013-07-11 03.45.48

 

 

2013-07-12 01.46.25

 

 

2013-06-24 02.20.21

 

Supernature_Mari_Torvanger_Knap-29

8. Hvor ofte bør jeg spise supermat?

Spis supermat minst én til to ganger per dag, gjerne mer. Start for eksempel dagen med en frokostsmoothie, strø litt hampfrø over salaten til lunsj og knask gojibær som snacks på kvelden.

 9. Hva slags effekt kan jeg vente meg?

Supermat er ikke en måte å behandle symptomer på, men en måte å styrke helsen over tid. Typiske tilbakemeldinger er blant annet bedret fordøyelse, mer energi, penere hud, stabilt humør, kortere restitusjon, bedre immunforsvar og større utholdenhet. De største gevinstene for supermat i folkehelsen ligger i reduksjon av livsstilssykdommer.

10. Bonus – når du spiser supermat får du behov for å spise sunnere generelt!

Mange som har spist supermat en stund, opplever en positiv effekt på blodsukkeret og at kroppen er mer balansert. Du får faktisk mindre lyst på sukker og usunn mat! Ofte kan et sterkt sug etter usunn mat være et tegn på mangel på næringsstoffer. Når maten du spiser inneholder lite essensielle næringsstoffer, vil du måtte spise mye av den for å få i deg nok av det du trenger. Når du spiser supermat får kroppen den næringen den trenger, og veldig lite annet. Dermed kommer den i balanse, og kroppen vil gi signaler om at den har det den trenger.

 

2015-07-28 13.22.58

 

2015-07-27 15.33.27

 

2015-07-09 15.35.04-1

(Foto: Privat, Linda Kvam Bjørkum, Sherpa og Mari Knap)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Hjemmelagde Supersjokoladekuler! – Elisa Røtterud 28. September 2015 at 09:04

    […] Vil du vite mer om supermat? Jeg lagde guiden for dummies HER.  […]

  • Leave a Reply