Reise/Eventyr

Close to my heart i Nepal

10. September 2015

Nepal. Katmandu.

Det er juni i Katmandu. En og annen glad hippie passerer meg. Noen harmoniske yogis nynner med matta under armen. Enkelte Everest-klatrere sitter på lokale restauranter og tenker over tilværelsens uutholdelige urettferdighet.  Likevel er gatenes fravær av turister er et faktum.

 

IMG_3172

 

– Hei! Du er jo norsk!

En blond dame kommer mot meg. Hun introduserer seg som Siv Katralen.

– Vil du ha en story, blir du med meg i dag, sier hun og åpner døra til en minibuss.

En skal aldri bli med fremmede, men det er jo ikke helt mørkt for meg: Jeg har lenge vært en fan av arbeidet til Siv.

Nepal-eventyret til Siv startet i 2011. Hun hadde akkurat vært på en trekking/klatretur i Khumbu-dalen, og ble så bergtatt at hun ønsket å starte klesproduksjon av kasjmirplagg i landet. Merket fikk navnet Close to my heart og er i dag en suksesshistorie i norsk motelandskap.

Close to my heart designer  myke basisplagg i kasjmir og merinoull. Plaggene er laget på tradisjonell måte med gamle maskiner og håndarbeid. Siv er her for å gjøre business og for å gi noe tilbake til landet som nå betyr alt for henne. Nepal.

Jeg tilbringer to dager med Siv. Jeg blir med på fabrikken der plaggene blir produsert, og synes dette møtet er så spennende at jeg lager en reportasje. For å heie på magasinene, venter jeg derfor med å skrive om dette, til det er på trykk.

Men en liten smakebit fra fabrikkbesøket, får du likevel her.

IMG_3273

 

 

IMG_3318

 

Så vi farer avsted- ut av den sjarmerende labyrintbyen Katmandu. Slik ser det ut:

 

 

 

Siv og jeg har altså Nepal til felles.

( + eventyrlyst, kasjmirplagg, bedre vilkår for skolebarn, nysgjerrighet + rettferdighet)

= Interessante energier møtes.

Har du lyst til å se bilder fra Katmandu, sjekk ut saken min HER.

IMG_3039

 

– Etter jordskjelvet følte jeg sterkt for å hjelpe dem som har vært med på å gjøre Close to my heart til en suksess, og donerte penger til arbeiderne. Men jeg vil gjøre mer, forteller Siv som er her for å engasjere seg i skole og spesielt vilkårene til jenter. 

Hvorfor skole?

– I Nepal som i de fleste U-land er utdannelse nøkkelen ut av fattigdom. Jenter som går på skole er mer beskyttet mot overfall, voldtekt og trafficking. En kjensgjerning er at jenter som blir voldtatt mister all sin verdi av både familie og samfunn. Derfor er det ekstremt viktig å holde de på skolen så lenge som mulig, forteller Siv.

Så vi reiser til landsbygda sammen med representanter fra hjelpeorganisasjonen Himalayan Aid. Dette er en organisasjon med over 20 års erfaring i Nepal. Her forsvinner ikke dollarene i administrasjon og mange mellomledd.  Nepal et av verdens mest korrupte land. Å finne ildsjeler med kudos tar tid- men magefølelsen var god.

 

2013-06-11 21.22.54

 

Etter en fargerik time i minibuss ankommer vi Nanglebhare. Den frodige landsbyen ble ikke spesielt ødelagt av jordskjelvet, men likevel er levekårene røffe sett fra våre filteravhengige og retusjerte øyne.

 

IMG_4147

 

 

2013-06-11 21.09.28

 

 

2013-06-11 20.37.04-1

 

 

 

IMG_4163

 

 

Her tar Siv en titt inn i et av husene der en familie bor:

 

 

IMG_4140

 

 

2013-06-11 21.15.55

 

IMG_4202

 

IMG_4374

 

 

IMG_4169

 

 

IMG_3095

 

Til tross for fattigdom smiler alle. Vi blir invitert på chai og samtale. På skolen blir det full baluba når vi kommer.

Jeg gjør det jeg er best til: Leker med barna.  Siv tar et møte med rektoren på skolen. Hva kan Siv gjøre for å bedre vilkårene til barna?

Prosjektet tar raskt form.

Skolen trenger ny vannledning og vanndunk som ble ødelagt av jordskjelvet. Per dato har skolen 1 toalett fordelt på 100 elever. Jentene trenger eget toalett. Uken jentene har menstruasjon blir de derfor hjemme fra skolen, og det er rett og slett urettferdig. Såpe, skolebøker og utstyr til skolebruk- blir også skrevet ned.

– Det kjennes så riktig å være her å gi noe tilbake, smiler Siv og skjuler tårene som triller.

 

IMG_4137

 

IMG_4340

 

IMG_4296

IMG_4264 kopi

 

IMG_4237

 

 

IMG_9996

Her står vi og synger til hverandre. Jeg sang Eg heiter Anne Knutsdottir og de holdt på å le seg ihjel. Tror det kom av at jeg trampet da jeg sang. Barna syntes forresten det var rart at jeg som er så utrolig gammel ikke er mor selv. Men så skjønte de det:

You are a child! Ropte de

Yeah- tenkte jeg.

IMG_4252

 

2013-06-11 21.45.26

 

2013-06-11 21.45.59

 

 

IMG_4254

 

IMG_4250

 

Denne skolen får nå bedre vilkår, takket være Siv. 

Siden juni har skoeln fått ny vanntank, nye rør, reparert toaletter pluss ekstra toalett til jentene. Det er nå såpe på alle toalettene. Det er satt opp vanndispensere med drikkevann. Nytt basisutstyr til fysikklaben som lå under jorden etter jordskjelvet er også satt opp.

 – Naturfag er det mest søkte faget i Nepal, så dette er viktig, spesielt for jenter. Min intensjon er også å kjøpe inn bind til jentene, som i mangel av dette mister en ukes skolegang hver måned. Når jeg reiser ned neste gang i oktober, skal jeg sammen med to kvinnelige lærere utarbeide regler for nødvendig personlig hygiene. Alt utstyr ovenfor kostet ikke mer enn 50.000 kroner! Det er utrolig hvor langt pengene rekker der nede.  

Les mer om skoleprosjektet til Siv HER. 

 

(Den blå kjolen på bildet fikk jeg i gave.)

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Candice 28. June 2016 at 01:46

    I was just looking at your Close to my heart i Nepal – Elisa Røtterud site and see that your site has the potential to become very popular. I just want to tell you, In case you didn’t already know… There is a website network which already has more than 16 million users, and the majority of the users are looking for topics like yours. By getting your site on this network you have a chance to get your site more visitors than you can imagine. It is free to sign up and you can read more about it here: http://z-url.us/3mgrb – Now, let me ask you… Do you need your site to be successful to maintain your way of life? Do you need targeted traffic who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your website? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your website on the network I am talking about. This traffic network advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the service before paying anything. All the popular websites are using this network to boost their traffic and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That’s how running a successful website works… Here’s to your success! Read more here: http://z-url.us/3mgrb

  • Leave a Reply