Reise/Eventyr

Natta som kunne blitt min siste

18. December 2015

I går kunne dere lese om veien opp til Base Camp Ama Dablam (6812 moh) Dette tekniske fjellet er omtalt som verdens vakreste. Plassert i magiske Khumbu-dalen stråler fjellet ved siden av Everest, Nuptse og Lhotse.

Natten som kunne ledet meg inn i evigheten, velger jeg å kalle dette innlegget. Ja, det uler i mørket.

I tynn luft må du være beintøff.

Du må ha galgenhumor.

Du må sysselsette deg, for det er mye venting på godt vær.

Du må trives i ditt eget selskap.

Du må være beintøff mentalt.

Du må finne fram råskapen i deg.

 

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=xcPpEuIKU5s” ]

 

Jeg klarte ikke bevege meg. Jeg lå som en pudding i soveposen min og stønnet svakt. Lungene mine gurglet. Jeg pustet langsomt. Mine blå lepper higet etter oksygen. Så kastet jeg opp i en pose jeg fant. Og lå der. Jeg klarte ikke tenke. Ikke gråte. Ikke bekymre meg. Jeg var en amøbe i dunjakke.

 

2015-10-29 06.20.28

Dette bildet er tatt før jeg ble syk.  Men et hovent ansikt med blå lepper, kan være et tegn på høydesyke- eller et tegn på at du ser mindre billedskjønn ut om morgenen. Jeg er Miss Universe i tynn luft.

Først kom kokken. Spis suppe. Du må spise mat, sa han.

Jeg klarte å snu meg til siden- førte skjeen til munnen- men kastet jeg opp igjen.

Jeg klarer ikke beskrive det. Men jeg følte det som jeg ble slått i hodet av to cymballer. Eller at to kjipe mennesker presset hvert øre med to strykejern.  

Kroppen min var en puddig som higet etter å puste.

Jeg lå der og gispet som en fisk.  Som akkurat var blitt kakka i hue.

Så kom det en fyr for å måle mitt oksygenmetning i kroppen. Den viste 30 %. 

Det er sjokk lite det.

Jeg var i ferd med å ta kvelden.  

Normale verdier for spO2 – blodets oksygeninnhold – ligger på 95-99 prosent. 

O2-metningen blir målt med et apparat som heter Pulsoksymeteret. Denne måler oksygenmetningen ved å gjennomlyse din finger med infrarødt lys.  Den lille oksygenmåleren settes enkelt på din pekefinger, deretter begynner målingen.

Når det er sagt må det har vært noe alvorlig galt med målesystemet. Kulda påvirker den, så jeg er veldig sikker at dette ikke var nøyaktige tall.

Det jeg derimot synes er rart, der og da, er at jeg ikke tenkte over situasjonen. Jeg tenkte ikke at dette er farlig.

Jeg tenkte ikke at jeg kunne dø. Ikke i Base Camp i alle fall.

Kroppen min higet etter noe annet enn tanker. Den higet etter oksygen.

Høydesyke kan inntreffe hvem som helst. Selv om du har vært i høyden tidligere, og det har gått bra, kan du fortsatt bli høydesyk neste gang. Jeg følte meg friskt og rask da jeg var her sist i 2013.  Nå lå jeg nede for telling.

 

IMG_3709

Burde jeg tolket signalene tidligere?

Jeg følte noe var galt tidlig.  Og jeg vil aldri få svaret på hva som gjorde at jeg plutselig ikke tålte høyden- men jeg gjetter at det kommer av følgende faktorer:

 • Jeg reiste til Nepal med et forkjølelsesvirus i kroppen. Jeg lå syk i to uker før jeg dro- men jobbet på likevel.
 • Jeg lot meg overtale til å droppe en overnatting for gå gå en lang strekning. Jeg gikk for raskt opp i tynn luft.
 • Under denne strekningen spiste jeg for lite mat.

Når du får høydesyke må du ned i tykkere luft umiddelbart.

Jeg var så dårlig at jeg måtte få flaske. En stor flaske med oksygen.

IMG_1288

Dette bildet tok Simen av meg mens jeg sov.  Jeg lå med oksygen i tolv timer.

Simen våket over meg hele tiden og jeg vil aldri glemme hvor god og snill han var mot meg.

Senere på kvelden ble jeg målt på nytt. Denne gangen viste måleren 40%.  Et godt tegn: Jeg responderte på oksygenmasken.

Jeg husker jeg blåste på fingeren før jeg stakk den i måleapparatet, for å få mer blod og varme inn på fingeren. Da kom min første tanke under hele denne seansen.

Jeg tenkte: Jeg MÅ jo opp på det fjellet! Jeg skal til topps. Uansett. 

Herregud- hvordan kunne jeg tenke det?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Er et fjell verdt mer enn noe annet? Det er jo ikke det. Det er like dust som å gå langs veien uten refleks det. Du er en kremidiot. #fjellovermenneske #alltid

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Simen testet også sin metning og hadde 75 %, hvis jeg husker riktig.

Etter “legge på røret” seansen, lå jeg relativt flat i flere dager. Beveget meg som en gammal kjerring.

Så jeg hvilte.

Og for å gjøre en lang historie kort:

Jeg kom meg sakte men sikkert.

Simen dro hjem til Norge- ferien hans tok slutt.

Så kom det et snølass og jeg ble sittende snøfast i Base Camp i 5 dager.

Jeg var i tillegg den eneste jenta i den “internasjonale ekspedisjonen” som de kalte det. Det florerte av rike kinesere og en lite lag med spanjoler. Alle reiste sammen med noen, og jeg var igjen helt alene.

Dere vil ikke tro hvor mye jeg jobbet mentalt for å holde motet oppe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her prøver det oppsvulma trynet mitt å holde motet oppe.

 

ALL RIGHT!

Dagens lekse:

Livet er mer verdt enn fjelling. Men når du først er der- og har brukt alle sparepenga dine- og kroppen starter å komme seg: Go for it. Eller go home.
Mer i morra.

xoxo

 

Elisa

 

Se dagboka her:

 

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1mY_kS2Eie8″ ]

 

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Signe 5. February 2016 at 20:02

  Modige deg. Ikke gjør noe slik igjen! Du er verdt mer enn fjella og altfor mange er altfor glade i deg!! Stor klem fine du!!

 • Reply Jenny 30. March 2016 at 06:09

  I was just looking at your Natta som kunne blitt min siste – Elisa Røtterud site and see that your site has the potential to get a lot of visitors. I just want to tell you, In case you don’t already know… There is a website service which already has more than 16 million users, and most of the users are interested in websites like yours. By getting your website on this service you have a chance to get your site more popular than you can imagine. It is free to sign up and you can find out more about it here: http://links.wikimedia.gr/i – Now, let me ask you… Do you need your site to be successful to maintain your business? Do you need targeted visitors who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your website? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your site on the service I am talking about. This traffic service advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the network before paying anything. All the popular sites are using this network to boost their traffic and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That’s how running a successful site works… Here’s to your success! Find out more here: http://todochiapas.mx/C/3jq

 • Reply aichayu 23. June 2016 at 05:55

  here we go!

 • Leave a Reply