Trening/Velvære

Er du gravid og aktiv? Slik trener du!

15. June 2016

En gang i måneden tar jeg en chat med aktive jenter som trigger meg.

Catrine Collins//@catrinecollins er den blideste treningsdama jeg følger på Instagram. Hun motiverer meg rett og slett!

 

Hei Catrine!

Jeg kjenner deg jo ikke personlig. Beskriv deg selv med tre setninger!

Jeg er som regel alltid positiv og glad. Jeg er en aktiv jente med mark i rumpa som sjeldent klarer sitte i ro. Jeg er målbevisst og vet hva jeg vil!

Du har over snart 50K følgere på Instagram! Gratulerer! Hvordan gikk dette til?

Jo takk! Hva kan jeg si? Jeg har vel bare vært meg selv og fokusert på å fremme en sunn livsstil MED balanse. Det er altfor mye press på å leve sunt synes jeg, derfor er jeg ikke redd for å vise at jeg spiser smågodt, boller, hamburger og annen usunn mat, til og med på en vanlig hverdag.

 

12047270_10153671958927733_1681675580_n-kopi

(Foto:@fotobakken)

Er det riktig å si at det blåser en Fitness-vind blant jenter om dagen?

En fitness-vind vil jeg si har pågått over et års tid nå. Jeg respekterer de som ønsker å stille i fitness og jeg vet hvor mye jobb som står bak. Det krever ekstrem disiplin, mye jobb og det blir en livsstil. Det som skremmer meg er hvor stort fokus det er på å sammenlikne seg med jenter som stiller i fitness og som er i konkurranseform. Det er et stort fokus på lavest mulig fettprosent og ekstremt markerte muskler. Jeg mener at skille mellom konkurranseform, og form ellers bør komme tydeligere frem. Når unge jenter har som mål å stille i bikinifitness fordi de ser hvor flotte jentene på scenen i bikini er, så vet jeg dessverre ikke om de er klar over reisen frem til den scenen. Man må ofre mye for å komme dit…

 

12048419_10153671958907733_1672469534_n-kopi

(Foto: @fotobakken)

Hva er ditt tips til jenter som vil starte med styrketrening?

Ikke sammenlikne deg med andre som kanskje har trent styrke lenge. Ikke alle øvelser passer for alle. Jeg kan kun snakke for meg selv og egne erfaringer, og jeg har vært avhengig av å ha et program tilpasset meg og mine mål for å kunne prestere optimalt.

Jeg har under hver trening skrevet ned hva jeg har løftet og fulgt programmet over et visst antall uker. På denne måten har jeg sett fremgangen min og dette har så klart motivert meg mye.

Er du ny når det gjelder styrketrening så er mitt tips å få bistand av en personlig trener de første gangene, slik at du vet hva du skal gjøre i studioet. Det kan fort bli skummelt og flaut å trene styrke når man ikke har snøring på om man gjør øvelsene riktig, eller hvor mange repetisjoner og sett man skal ta av hver.

12087000_10153671958917733_1965741541_n-kopi

(Foto: @fotobakken)

Du har selv sagt at styrketrening har forandret livet ditt. Er det sant?

Styrketrening har forandret meg i forhold til det å sette seg mål og nå de målene jeg har satt meg.

Den mestringsfølelsen jeg får er utrolig og gjør noe med meg. Jeg er så heldig og har fått tett oppfølging av Martin Norum via Webcoaching, noe jeg er ekstremt glad for. Han har utfordret meg stort og fra å tro jeg ikke kom til å klare det, til å klare det mer enn bra nok er utrolig gøy.

Når det gjelder kroppen min så har den også forandret seg veldig mye fra jeg startet å trene styrke. Da jeg traff min samboer, Mats, for over 4 år siden og han dro meg med på treningssenter og satt meg i gang med vekter merket jeg fort en forandring. Jeg har ikke gått noe særlig ned i vekt, men jeg har strammet opp kroppen og fått en mer trent kropp ved å trene mye styrke. Dette har jo så klart gjort at selvfølelsen min har blitt bedre.

 

Dette er ingen quick fix!

Det er ikke sånn at man får muskler over natten og det er heller ikke sånn at man blir stor av å trene styrke.

Jeg pleier å si at det tar 3 måneder før man ser resultater. Og da mener jeg resultater som er veldig synlige på kroppen. Det krever mye både i forhold til å endre vaner innen kosthold og på trening. Når man først ser en endring er det vanskelig å stoppe, da også i forhold til at man blir sterkere og hele tiden ønsker å bli enda bedre!

12053220_10153666813962733_1627007103_n-kopi

 

La du om kostholdet ditt da du startet å trene styrke?

Det var vel ikke styrketreningen som gjorde at jeg endret kosthold, men mer livsstilen jeg startet å leve da jeg traff Mats. Jeg fikk en større interesse for mat og dens betydning for kroppen, da med tanke på at kroppen er som en bil som er avhengig av bensin for å fungere. Jeg merket hvor mye kostholdet hadde å si på overskuddet og jeg fant fort ut at jeg var mer avhengig av å få i meg proteiner i form av at jeg trente såpass mye.

Jeg ble mer bevisst på hvor mye næring hadde å si for meg i hverdagen.  Jeg ble flinkere til å begrense det usunne til 20 prosent av tiden. En 80/20 regel har fungert ekstremt bra for meg!

Kan du gi meg oppskrift på en raskt og sunn lunch? Jeg er så lei matpakka mi!

En favorittlunch hos meg er speltlomper med Philadelphia light, kalkunpålegg, avokado, cherrytomater og ruccola.  En annen lunch som er en gjenganger hos meg er en boks cottage cheese, blåbær og en banan blandet med kanel på toppen. Her pleier jeg å ha noen nøtter i for å få en hard konsistens og fett i maten. Jafs!

Hvordan trente du da du gikk gravid? 

Treningen ble så klart veldig annerledes og mer tilrettelagt enn det jeg vanligvis kjører på med. Jeg lyttet veldig mye til kroppen min.

En kjenner fort om det er øvelser en ikke bør kjøre, for da sier kroppen i fra. Jeg kunne ikke gå så mye, da jeg slet med bekkenet og korsryggen. Men jeg surmumlet ikke av den grunn! Da trente jeg heller styrke og forsøkte meg på det 3-4 ganger i uken. Dette gjorde svangerskapet fint og aktivt!

12064023_10153669943732733_1355191440_n-kopi

 

Du hadde en  flott gravid kropp! Hvordan var denne overgangen for deg?

Tusen takk, så hyggelig å høre!

Overgangen var stor. Jeg skal ikke lyve å si at det var kjempe lett å vokse uten å ha noe kontroll over kroppen sin. Men det er rart med det, den lille i magen min tok over fokuset mitt, og jeg elsket å se magen vokse!

I dagens samfunn er fokuset på kropp stort og jeg blir bekymret av å se at det er en slags trend å føde små babyer. For meg er det viktigste å få en frisk og stor nok baby, ikke at jeg skal se tynnest mulig ut.

 

Hva er ditt beste tips til kvinner som ønsker å trene mens de går gravide?

Lytt til kroppen og finn en treningsform som fungerer for DEG.

Jeg har fått mye tilbakemeldinger på at jeg trente for tungt som gravid og at jeg måtte passe på å ikke skade babyen min. Jeg har et utgangspunkt, du har et annet utgangspunkt og sånn er det. Vi er alle forskjellige, derfor nytter det ikke å sammenlikne seg med andre gravide.

Jeg synes også en bør rådføre seg med noen som kan fagfeltet for å få tips til alternative øvelser i graviditeten.
I begynnelsen av svangerskapet er det enkelt å bli på sofaen fordi man er så trøtt (og mange sliter med kvalme). For meg var det viktig å pushe meg selv litt til å komme meg ut og bevege meg. Det kunne enten være en spasertur eller en tur på treningssenteret. Følelsen etterpå var så god og jeg fikk en god mestringsfølelse av det.

Så klart må man lytte til kroppen og se om man i det hele tatt har nok energi til det, men jeg tror og det handler om å ikke skylde for mye på at man er gravid. Graviditet er jo ikke en sykdom.

 

12053135_10153666813397733_552282293_n-kopi

Hvor finner en de beste treningsklærne for gravide kvinner?

Jeg er så heldig at jeg er PUMA ambassadør og trener ikke i andre merker enn PUMA.  Så lenge singlettene er lange nok så de strekker seg over magen, og tightsen bevegelig nok er det ingen problem og trene i vanlige treningsklær!

Hva ble den første treningsøkt etter graviditeten? 

En fin spasertur med den lille.

 

 

12048535_10153666813332733_1608716936_n-kopi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply