Friluft/Fashion Reise/Eventyr

Klatring gir mestringsfølelse. Prøv!

27. September 2016

Klatring er blitt min yoga.

Jeg blir euforisk etter noen timer i tau.

En må ha fokus hele tiden- enten du sikrer eller klatrer.

Jeg er overhodet ikke teknisk imponerende og trives best i topptau. Men gøy? Det har jeg!

Prøv du også! Jeg lover det at dette gir like mye glede, befrielse og konsentrasjon som yoga.

DNT, Hvitserk og Norgesguidene er bare noen som tilbyr en rekke (helge)kurs der en kan lære mer om klatring.

Jeg testet ut en helg på kurs i Romsdalen med Hvitserk.

– Alt ligger mellom øra, roper guiden fra Hvitserk. Jeg befinner meg i Romsdalen, ekstremsportens vugge der jeg har meldt meg på et helgekurs i klatring. Målet er klatre Torshammern og Romsdalshorn. Episke ruter, i følge guidene.

 

img_5023

Dag 1: Her får vi opplæring av utstyret som sele og knute. Bruk av taubrems, repellåtter, karabinere og slynger.

– Kan du falle og dø?, undrer en nervøs deltaker.

– Nei! Stol på guiden, utstyret og vær fornuftig, svarer guiden og smiler.

img_0874

Turen opp Romsdalshorn er ubeskrivelig vakkert, moro og gøy.

img_5034

 

Dag 2: Etter en dag med opplæring av utstyret setter vi kursen mot Romsdalshorn (1550 moh). Klatringen er lett fra nordveggen, ca 3+, og du trenger ikke mye erfaring, så lenge du behersker utstyret. Men en guide er et must! Jeg klatrer og smiler av utsikten. Det kiler litt i magen. Sakte men sikkert går det oppover. Så er jeg på toppen. – ”WOW! What a day!” Roper jeg og hopper. En følelse av forelskelse, eufori og mestring blander seg i kroppen min.

img_5151

 

 

img_0853

 

img_5087-kopi

Dag 3: Torshammern (3+) (1770 moh) ved Kvandalstind består av luftig tinderangling og klatring. Den 27 meter høye pinakkelen, kalt Torshammern, ser spektakulær ut. Stol på tauene, tenker jeg og prøver ikke å la meg skremme av de luftige traversene. Dette skal jeg klare! – ”Ihaaaaaaa!” Bena skjelver litt når jeg forsøker meg på en akrobatisk posisjon.  På toppen!

img_5235

Det er utrolig moro å komme seg opp Torshammern!

img_5234

 

img_5130

 

Romsdalen. Her finner du det villeste Norge har å by på. Kanskje ikke så rart at en rekke ekstremsportutøvere har Romsdalen som base camp? Her finner du Trollveggen som er Norges høyeste loddrette stup (denne skal du ikke klatre) og hundrevis av linjer å ta tak i. Et must er Nordveggen på Hornet som med sine 4-5 lengder med 4-erklatring, er en overkommelig dagstur.

Beliggenhet: Ved Åndalsnes. Ta toget og lei guide!

Antall ruter: Det er for mange til å telle!

Bo: Campingplasser i området. Info: Romsdala.com, Visitandalsnes.com, hvitserk.no

 

img_5137

 

Tips når du klatrer:  

 – Steng alt annet ute når du tinderangler og klatrer. Da har du fokus. Dette er mindfulness.

– Stol på utstyret. Du er hele tiden i tau. Guider er med. Ingenting galt kan skje.

– For en mestringsfølelse klatring gir!

– Alt ligger mellom ørene. Blir du redd, tenk rasjonelt.

 

IMG_2313

Lyst på et skikkelig kraftprøve av en tur?

Les om turen min på Storen HER.

Eller Ama Dablam i Himalaya, Nepal  HER. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply