Friluft/Fashion Reise/Eventyr

7 Fototips som gjør deg proff på 1-2-3!

23. October 2016

Live Andrea Sulheim (25) drar litt på det. Gi fra seg sine dypeste fotohemmeligheter?

All right, sier hun til slutt på en dårlig telefonlinje fra Jotunheimen.  Hun er grafisk designer og fotograf, når hun ikke sitter nattevakt på Leirvassbu Fjellstue som ligger i hjertet av Jotunheimen.  Den eventyrlige naturen rundt det sagnomsuste hotellet har resultert i en rekke imponerende bilder. Følger du @live_andrea og @leirvassbu_fjellstue vil du se dem.

 

loftet_15_liveandrea

 

Hva er et godt bilde for deg?

– Jeg liker bilder som formidler en stemning, sier hun litt sjenert.

Fjellheimen er hennes fotostudio. Hun bruker GoPro og Canon EOS 6D som verktøy til å knipse øyeblikkene. For smarttelefonen er hun mostander av! Hun er nemlig opptatt av bilder i god bildekvalitet og høy oppløsning.  Annet hun tenker på?

– Jeg er tilhenger av å bruke fargesterke klær i naturen. Fargedetaljer blir et automatisk blikkfang og skaper fine kontraster i naturen, avslører hun.

  Har du lyst til å knipse en krystallklar stjernehimmel? Få et perfekt portrettbilde eller kanskje det kuleste Fjellfie bildet i vennegjengen?  Da får du sjekklista her.  

 

Lyst til å lese mer om Live Andrea som kanskje har et av landets fineste Instagram-kontoer? Sjekk HER. 

 

stetind2_liveandrea

 

1. Oppskriften på en god Fjellfie   

Smil! Ingen liker vel sure mennesker? Trut­ munn er forresten veldig «last year».

For mye ansikt på bildet blir kjedelig og lite kreativt. Få med naturen rundt på bildet også!

Fargesterke klær gjør bildet mer spennende.

Se etter gode vinkler! Står du på en fjelltopp – ta bildet litt ovenfra for å vise mer av naturen.

Du gjør bildet mer dramatisk og magisk hvis du tar det i vidvinkel.

 

DCIM104GOPRO

 

2.   ISO-Blender-Lukker. Her får du ordlista!  

Det er synd å investere i et kamera, og kun bruke Auto-knappen.

Lukkertid: Den fungerer som en gardin, der du bestemmer hvor lenge den skal være åpen. Tar du bilder av noe i bevegelse burde lukkertiden være kort for at motivet skal bli klart. Tar du bilder av stjernehimmelen med stativ, kan lukkertiden være lang for å slippe inn mer lys.

Blender:  Lav tall (for eksempel 2,5) betyr stor åpning, høyt tall betyr liten åpning. Og det kan virke forvirrende! Grunnen er at verdien av blenderåpningen, i likhet med lukkeren, alltid leses som en brøk. Lavt tall gir mindre deler av bildet skarpt, og du vil få liten dybdeskarphet. Dette kan være nyttig i portretter når du vil ha uklar bakgrunn.

ISO: ISO angir lysfølsomhet. Høy ISO- verdi gjør at bildebrikken blir mer følsom for lys. Bruk alltid så lav ISO som mulig. Mange velger å ha ISO på Auto- og det fungerer fint.  (Kilde: Live Andrea Sulheim)

 

back_of_eos

 

3. Et godt portrettbilde Fint lys er viktig. Sterk sol midt på dagen er utfordrende, og ender opp med mysing og store kontraster på grunn av skygge. Lyset tidlig om morgenen eller rett før sola går ned er best.  Sett Blenderen på 2,5 og gjør bakgrunnen uskarp, slik at den blir mindre forstyrrende. Da får du et flott bilde med uskarp bakgrunn!

 

IMG_4360-kopi

 

4. Action!

GoPro Hero 4 har touch skjerm, wifi, Bluethooth og Protune-funksjonalitet som gir høyere manuell kontroll over ISO, farger, skarphet og eksponering.  Kameraet er ikke komplisert å håndtere og gull på tur.  Laster du ned GoPro appen får du bildene direkte inn på din smarttelefon og dermed en Instagram-konto de fleste kan drømme om.  Du kan kjøpe tilbehør til kameraet slik at du kan feste det på klær, hjelm, sekk og dykkeutstyr.  Og hvorfor ikke prøve en selfiestang med fjernkontroll? Da vil du virkelig få årets ”Fjellfie” bilde.  For inspirasjon: Følg @gopro på Instagram. Kontoen har 9 millioner følgere.

 

hero4black_standardhousing_315_3way_piu-jpg_9227449_master

6. Ta vare på minnene!

Vi har vel ikke glemt hvor koselig det er å bla i et fotoalbum? Minner må ikke være digitalt. Skriveren Selphy CP910 fra Canon er en fin investering til femtenhundre kroner. Med Wi-Fi med støtte for AirPrint gir den flotte utskrifter i glanset eller halvglanset overflate fra smarttelefoner og kompatible kameraer. Den er så enkel å bruke at det er gøy! Ønsker du å printe ut bilder fra telefonen- laster du ned appen Canon iEPP. Da kommer bildene ut automatisk ut av printeren- så lenge du har wifi.  Fototips: La printeren stå framme på fest. Da kan gjestene printe ut et bilde fra kvelden!   Bildetekst: Ikke la minnene være digitale. Print dem ut. Selphy CP910 fra Canon er enkel å håndtere, og passer til og med i reisevesken din!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Bloggekameraet

De fleste motebloggerne i Norge har dette kameraet rundt halsen sin. Modellen PEN fra Olympus er ikke bare stilig i sin retrodesign, den leverer også sylskarpe bilder. Huset koster ca. 4500 kroner og du får utallige objektiver som hører til. Men ønsker du et kraftigere kamera er modellen OM-D E-M10 Mark II med 14-42mm pannekakezoom, å anbefale.  Dette kameraet her  innebygd bildestabilisator som kompenserer for bevegelser på fem akser, noe som gjør at du kan ta håndholdte bilder i lite lys, situasjoner der andre kameraer må ty til blits eller stativ. Med O.I.Share-appen kan du også overføre bildene rett til mobiltelefon og derfra ut på sosiale medier. Hurra så enkelt!

dd-001

 

 

leirvassbu_vinter15_25-liveandrea

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply