Trening/Velvære

Stresser du deg SYK?

1. November 2016

Hvert år tar jeg en omfattende helsesjekk.

Vi er jo (heldigvis) ikke skrudd sammen likt. Hva som er lønnsomt for meg, er ikke nødvendigvis riktig for deg.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor ofte man bør gå til sjekk hos legen. Det er avhengig av både alder, kjønn og den personlige situasjonen, får jeg til svar når jeg googler.

2015-09-20-11-20-09
 
I år fikk jeg anbefalt å ta den årlige #sjekkdeg hos lege, og deretter en omfattende helsesjekk via blodanalyse fra werlabs.no som heter XL

2015-09-20-10-49-37

Werlabs er en helsesjekk via blodprøver. Du velger helsesjekken du ønsker på www.werlabs.no. Møter så opp til blodprøve hos Fürst Medisinsk Laboratorium, som du finner rundt om i landet, og får så resultater, analyser og informasjon av spesialister i din digitale journal etterpå.

Men denne helsesjekken fikk meg til å stoppe opp.

 

2015-09-20-11-01-56

Jeg unte meg et par sekunder til ettertanke, mens jeg scrollet gjennom feeden på min Instagram.

Feeden min viser spennende reisemål, treningsmote, kostholdstips, imponerende yogapositurer, klatrere på høye fjell og tilsynelatende sunne, sjokkbilde mennesker.

Dette fikk meg til å gruble. På stress av alle ting.   Hvor mye stresser jeg, egentlig?

 

img_4389

Les om hvorfor eventyr er blitt mitt narkotika HER.

Stress kan inndeles i to faktorer: stimulus og respons.

Stressorer (stimulus) er alt i omgivelsene eller en forventning om noe som stimulerer kroppens stressrespons.  En stressrespons er kroppens reaksjon på en stressor, både kortsiktige og langsiktige stressorer.

30 % av alle norske arbeidstakere har oppgitt at de har følt seg stresset,  og 14 % av alle sykehusinnleggelser forårsakes av akutt stress. Dette er derfor en viktig helsefaktor som bør sjekkes.

2015-09-20-11-26-11

Stress, spesielt langvarige stressorer, kan være forbundet med problemer som:  Kroniske sykdommer som hjertesykdommer, diabetes og kreft.  Vekst og reproduksjon.  Immunforsvar og infeksjoner.  Psykisk helse. (Kilde: forskning.no)

Er vi, generasjon overkvalifiserte selvrealiserte, havnet i en ond sirkel? Er jaget etter sunnhet blitt en stressfaktor som igjen kan gjøre oss syke?

Les om Generasjon Y HER.

2015-09-20-11-01-45

Jeg tok en chat på messenger med lege Jonas Bergland.

_mg_0187

Vi skal juice, spise kortreist økologisk mat, hive innpå med utallige alger, fermentere, trene og dermed gløde av sunnhet. Et sunt liv er tegn på suksess! Hva tenker du, doktor?

– I et landskap der sunnhet heves som en gullstandard for suksess vil det være et stort marked for å fronte den “riktige” metoden for å oppnå det. Dermed er det lett å selge ideer om juicing og raw-food. Man må gjerne benytte seg av alt man gidder av disse tingene, men om du tror det vil revolusjonere din helse eller ditt utseende på noe vis vil du høyst sannsynlig bli skuffet. Med mindre du levde utelukkende på popcorn og eventyrbrus i utgangspunktet, vil nok ikke en diett med raw-food, eller en månedlig juice-kur slanke annet enn bank-kontoen din.

Processed with VSCOcam with a9 preset

Er sunnhet blitt en stressfaktor?

– Stress påvirker immunsystemet. Dette er et relativt nytt og veldig spennende felt innen forskningen på hvordan genene våre fungerer. Det har vist seg at gener kan “skrus” av og på ut i fra ytre påvirkning. En slik påvirkning er stress. Og stress vil gjøre immunsystemet mindre effektivt. Derfor kan det være sammenheng mellom å ha et problemfritt liv og å bli mindre syk, sier lege Jonas Bergland.

Les om de-stress soloferie HER.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stress påvirker ikke bare immunsystemet! Du blir ser jo gammel ut av stress!

– Stress vil i likhet med å påvirke immunsystemet, også påvirke andre prosesser i kroppen. Som reproduksjon av hår og hud. Alle cellene i kroppen vår resirkuleres kontinuerlig. Alle bestanddeler byttes ut i ett kjør. I løpet av rundt 8-10 år er alt du består av, med unntak av emaljen på tennene, byttet helt ut. Det er rimelig å anta at denne resirkuleringsprosessen påvirkes av stress, og hud og hår er skjoldet mot omverdenen som kan tydeliggjøre den forskjellen dette utgjør.

 

2015-09-20-10-50-41

Hva vil du karakterisere som en sunn kropp?

– En “sunn kropp” er et relativt begrep. Fra et medisinsk ståsted vil det nok være en velernært person som er fri for både livsstilssykdommer og annen sykdom. Men en slik kropp vil nok ha betraktelig mer underhudsfett enn det som regnes som en suksess i jaget etter en riktig kropp i vår hverdag med sosiale medier, og andre kanaler som formidler et bilde av hva som er sunt eller riktig.

 

img_4400 Jeg  legger fra meg telefonen. Lar jeg meg påvirke mer enn det jeg tror?  Er jeg med og påvirker selv? Har jeg vært på en eventyrlig fjelltur, så legger jeg ut et bilde fra turen og ikke fra hytta etterpå der jeg eter chips som jeg skyller ned med rødvin.

I morgen skal jeg ta blodprøven og jeg leser at jeg vil få resultatene etter 24-timer. Er jeg så sunn som det jeg tror, eller har jeg stresset meg sunn og er dermed syk?

 

2015-09-20-11-26-11

Syk i hue, dét vet jeg at jeg er til tider. Men for grundigere analyser av dette, trenger jeg ikke en blodprøve.

Vi holder linja.

Nå skal jeg juice rødbeter og unne  meg en ettermiddagssnus.

 

XOXO  Elisa

 

Ps. Helsesjekken er sponset av Werlabs, og skal derfor markeres som #reklame.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply