Et kulinarisk eventyr! Wow- for en matopplevelse en får i Vietnam. Smaksrike woker med koriander, mynte og aromatisk basilikum. Nydelig hand rolls og interessante pannekaker. Det florerer av kokkeskoler ved hotellene, og det anbefales virkelig!
Simen og jeg tok et halvdagskurs på Six Senses og oppskriftene er med oss hjem. Ikke bare er det lærerikt, det er en morsom ting å gjøre sammen også. Sett av en halv dag til å lage mat!
SLIK LAGER DU SUNNE HANDROLLS. FÅ OPPSKRIFTEN HER.
Men hva karakteriserer egentlig det vietnamesiske kjøkken? Dette mener mateksperten Henrik Henriksen.
Thaimat har fått fotfeste i Norge. Men det vietnamesiske kjøkkenet er minst like spennende. Hvorfor er ikke dette kjøkkenet like populært?
– Joda. I byene finner du vietnamesiske restauranter. Men det vietnamesiske kjøkken har ikke blandet seg helt inn med de norske matvanene ennå. Se hva som skjedde med det kinesiske eller mexicanske! Oppsøker du et asiatisk supermarked i Norge vil du finne vietnamesiske ingredienser som rispapir, risnudler og fiskesaus, for å nevne noen eksempler.
Jeg fikk inntrykk av at vietnamesisk mat inneholder mindre sukker, og er dermed sunnere enn thai-retter. Stemmer det?
– Det er mitt inntrykk også, men her finnes det sikkert regionale variasjoner. Min opplevelse er at vietnamesisk mat har et litt renere smaksbilde som av og til kan minne om det europeiske. Se på nasjonalsuppen Pho: Det er som en mellomeuropeisk kjøttkraft med friske urter og nudler!
På markedet i Nha Trang fant jeg spennende råvarer. For at matparadis!
– De er utrolig flinke til å bruke urter og blader i Vietnam. Nga gai, sweet basil, salat, mynte og morning glory, er noen typiske eksempler. Fiskesaus går igjen, sammen med syre og chili utgjør den basisen i mange ting. Risnudler og andre ting som lages av risstivelse er også staple, slik som papiret man pakker vårruller i.
Henrik Henriksen er matformidler i A-magasinet, foredragsholder og kokk. Han driver restauranten Taco Republica i Oslo.
– For meg er historien om mennesket like mye historien om gastronomien. Henrik Henriksen
No Comments