Reise/Eventyr

Vinterferie i Sunnmørsalpene!

24. January 2017

 

Ferie i eget land er blitt høystatus. Nå skal du bestige fjelltopper, bo herskapelig og oppleve nasjonalromantiske vibrasjoner.  Jeg satte kursen mot Sunnmørsalpene.

Vi har kjørt i over syv timer fra Oslo for å komme hit til Hjørundfjorden som er regnet som Sunnmørsalpenes kjerneområde. Kombinasjonen av majestetiske fjell som stuper 1000-16000 meter ned i fjorden, og et levende bygdesamfunn gjør dette til en eksotisk destinasjon, selv for oss nordmenn.

Vi stiger ut av bilen og strekker på beina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Hvor er pappaen din da, spør jeg ei lita jente i rosa teddybjørn drakt.

– Her er han, svarer en atletisk skikkelse som kommer ut fra hotellentreen i skibukser, strikkegenser fra Devold og rødmalt vikingskjegg. Det er Karsten Gefle.

 

IMG_3613

 

Sailing The Fjords 62¯Nord_62.no

Misjon Sunnmøre

Karsten er en levende legende i skimiljøet. Intet mindre. Den profesjonelle skikjøreren har vært med i en titalls internasjonale skifilmer. I dag er han i tillegg prosjektleder for reiselivssatsingen Ski The Fjords (skithejfords.com) der han tilrettelegger for toppturer, til nybegynnere som til de mer erfarne. Hans misjon er å få Sunnmørsalpene på verdenskartet.

DSC_6004

– Fjellene her er like spektakulære som alpene. Sveitsere og franskmenn er helt over seg når de kommer hit, for de forstår ikke skjønnheten de ser. I stedet for heis tar vi båt for å kjøre ski!  Karsten lirker opp en Slogen øl og setter seg godt til rette i sofaen på Sagafjord Hotel.

Skulestova

 

OA1201_022_1080

– Ingen andre steder i Norge finner du et område med større konsentrasjon av storslåtte naturattraksjoner. Her er det dramatiske fjorder, snøkledde tinder og blendende fossefall. Det gjør Sunnmørsalpene blant de fremste destinasjonene i verden for de som søker naturopplevelser, forteller Karsten som bor i området på fjerde året med kone og barn.

– Faen, snakk om value for money, rister han på hodet og flirer.

Med en skisesong som kan vare fra desember til juni er Sunnmørsalpene et eldorado for toppturentusiaster på ski. Sommerturene til fots er også et minne for livet. 

IMG_3594

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gå med Guide

Vår første fjelltopp blir Skårasalen (1542 moh) på ski. Dette er ikke en krevende tur, men byr likevel på en av de mest storslåtte utsiktene over Sunnmørsalpene på begge sider av Hjørundfjorden. Jeg pakker sekk med spade, søkestang, mat og bekledning. Rundt midjen fester jeg skredsøkeren.  Det kan være risikabelt å kjøre ski om våren grunnet snøskred. Book derfor guide hvis du skal på ski, eller føler deg usikker til fots. Hotellene du bor på kan tilrettelegge dette, men bestill guide i forkant. Du kan også booke erfaren NORTIND guide på norgesguidene.no

0E03A54D-6128-4E8B-88EB-540A7C9BC136

 

Processed with VSCOcam with a6 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi ser på kartet og studerer ruta vi skal gå. Så setter vi oss i bilen og kjører så langt det er bart mot Kvistadsætra. Der får skiene på seg feller før vi starter vår innmarsj.

 Toppfølelse  

– Pokker til vind, roper jeg og slåss litt med staven.

– Ja, her får du alle årstider i løpet av en dag, hoier Karsten tilbake og dytter i seg noen skiver.

IMG_3799

IMG_20160326_143450_resized

Her får du alle årstider i løpet av en dag. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter tre timer i motbakke kommer åpenbaringen av fjorden og fjelltopper på rekke og rad.   – Juhuu! Roper jeg euforisk i vinden og streber litt med fotoapparatet på toppen.

– Fy faaaaen! Ler kjæresten min og river av fellene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG_3835

 

IMG_3816

Nedkjøringen går i store svinger for en nybegynner som meg, men bakken er vennlig. Det kiler i magen, og synet av fjorden foran deg gjør det hele litt uvirkelig.  Vi kjører så langt det er snø, og fester så skiene på sekken og går videre til fots på fin sti til brygga på Skår.

IMG_3854

 

IMG_3883

Der står allerede taxibåten som er kjørt av Oddvar Olsen og venter.

– Ja, det er bare å ringe meg. Jeg henter alltid, sier kapteinen av taxien.

– Men ring før du går på tur, slik at jeg er informert, smiler han.

IMG_3549

Tilbake på Sagafjord Hotel venter øl foran peisen og studering av A La Carte menyen.  Dagens rett er ifølge kokken Espen André Frøland lammeskank i rødvinsbrese og potetpurré. Deretter står sjokolademarkis med jordbær og yoghurtsorbe oppført som dessert.

– Fjellfok må spise godt, sier kokken og blunker.

Lyst til å bestige Slogen og bo historisk? Gjett om dette er romantisk! Les saken HER.

Foto: Simen Nordgren Johannessen,  62 Grader Nord

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply