Reise/Eventyr

Luksus i trange klatresko

10. May 2017

Jeg stakk. Til Railay Beach og Tonsai- Krabi- Thailand.

Aktiv ferie blir stadig mer populært. Nå skal vi søke opplevelser når vi har fri fra jobb.

Når skal du dra? Klippene har overheng, som betyr at du kan reise når du vil! Dra gjerne utenom høysesong for å gjøre et reisekupp. Det vil si at du holder deg unna i tiden desember- januar.  

pic52

Luksus i trange klatresko 

Kult med Krabi, da!

Provinsen Krabi er i ferd med å bli like kjent for ferierende nordmenn som naboøya Phuket. De store og imponerende kalksteinsfjellene som stiger flere hundre meter rett til værs fra havoverflaten, tar rett og slett pusten fra deg. Her kan du først leke edderkopp i fjellveggen, for deretter å snorkle over korallrevene i det asurblå Andamanhavet. Og du må gjerne være nybegynner i klatring.  Her er det et mangfold av klatreskoler med kurstilbud på rekke og rad.

IMG_0083 kopi

Krabi-provinsen består av over hundre øyer der de mest kjente øyene og turistdestinasjonene er Phi Phi, Ao Nang, Ko Lanta,  Railay Beach og Pranang Beach. Sistnevnte er flere ganger kåret til en av verdens vakreste strender. Dit setter vi også kursen.

pic56

 Sawadika!   – Sawadika. Welcome Miss. Røtterud

Jeg har tatt rutefly fra Bangkok og videre til Krabi. Deretter buss til kystbyen Ao Nang og så en utrolig vakker long tail båttur til Pranang Beach. Reisetiden har totalt vært på 28 timer, så det smaker godt med kokosvann og en liten krans av lotusblomster å dufte på.

Jeg har fordelt ferien på 14 dager i to deler. Først en uke i luksus på det prisbelønte hotellet Rayavadee, for så å flytte inn i et privathus på Railay Beach som jeg fant til utleie på TripAdvisor.

PicMonkey Collage55

Jeg blir fraktet i en golfbil til en imponerende bungalow på to etasjer med et imponerende bad og king size soverom. Etter en runde med wow-er over interiørestetikken, skifter jeg til bikini for å kjøle meg ned vannet. Hotellet ligger omkranset i Krabis nasjonalpark rett på Pranang Beach.

pic18

Etter en behagelig dukkert og en guidet tur rundt den gedigne resorten som består av tennisbane, flere gourmetrestauranter, bassenger og spaanlegg, som til info har norske priser, utforskes området rundt.

pic35

pic38

pic20

PicMonkey Collage33

Det er lett og orientere seg. Vi bor på Pranang Beach, går vi rundt stranden dukker East Railay opp etter tre minutters gange og her bugner det av ferieklisjeer i form av restauranter, massasje og karaokebarer. Vi krysser så halvøya på fem minutter og kommer til halvøya Railay Beach som virker roligere, og rundt denne stranden finner du så pulserende Tonsai Beach.

 En rask klassifisering gjør Pranang og Ralay til familie- og etablerte kjærestesteder, mens Tonsai er for de kule og hedonistiske klatrere.

IMG_0105

Klatring kan du gjøre på alle strendene for de skyhøye kalksteinklippene dominere overalt hvor du enn snur deg. Nå gjelder det å finne den beste klatreskolen.

Klatreskoler finner du overalt. Vi får anbefalt Thaiclimber Climbing, som for øvrig har en god Facebookside.

– Welcome to the best climbing school in Thailand, smiler fyr med stor new age ørepynt ved navn Tai.

IMG_9651

Et klatreeldorado  

Kalksteinsklippene rundt Krabi på sydvest-kysten regnes som en av de heftigste stedene for klippeklatring på kloden. Mellom 400 og 500 klatreruter venter på deg – og alle rutene har navn. Vi ser flere familier med barn i ulike aldre i fjellveggene, erfarne klatrere og nybegynnere.

På Railay Beach er det alene over hundre klatreruter til alle nivåer, klipper og huler, hvorav flere vegger omtales som «word class». Det sies også at panoramautsikten du får når du når en av toppene er et minne for livet.

PicMonkey Collage

Jeg er glad jeg tok med egne klatresko fra Norge, for tilbudet du får på klatreskolen er i segmentet godt brukt med sterk tåfislukt. Vi har også med egen sele, slynger og karabinkroker. Tau valgte jeg ikke å ta med, og det trenger du heller ikke.

IMG_9961 kopi

Hvor lenge har du klatret spør jeg Tai som småkysser på sin canadiske kone Shannon.

– Jeg har klatret i femten år nå. Før var jeg flammesluker og jeg møtte min kone på et full moon party. Vi skjønte raskt at det er mer penger i klatring enn i akrobatikk, ler han mens han slenger tauet og lager en åtter-knute i lufta.

IMG_0242

 

IMG_0699

 

IMG_9786

Klatreturismen startet for alvor på Railay Beach på slutten av 90-tallet. Det begynte som et hemmelig feriested for klatreentusiaster, men nå har området gjennomgått en massiv utbygging for å imøtekomme den økende turismen. I følge det Thailandske turistbyrået TAT skal det finnes over 14.000 hotellrom bare på Railay Beach. Men det hindrer likevel ikke erfarne klatrere fra å returnere. Den mest kjente nordmannen som elsker stedet er Jo Nesbø, som  visstnok kommer hit hver år og få skrivero og klatre.

IMG_0740

Jeg møter veggen    

– Come on. You can do it! You can do it! Tai roper fra bakken mens han sikrer meg opp fjellveggen. Det er nok av tak å ta i, men det ser mye lettere ut fra bakkenivå. Hånda skjelver og jeg stikker stadig hånda ned i kalkposen for å få bedre tak på kalksteinen.

– Jeg trenger en pause roper jeg og kjenner tauet stramme seg. Jeg slipper taket og dingler med beina tre hundre meter over bakken. Argh, jeg har krampe i hendene. Jeg kniper dem sammen og for å få tilbake blodsirkulasjonen.

– OK. Vi kan fortsette roper jeg etter et halvt minutt. Climb on!

 

IMG_0058

 

Dette gir mestringsfølelse!

IMG_0246

 

 

IMG_0374

 

Jeg gjorde research til turen selv, men fikk også litt hjelp av Paradisreiser som organiserer ferier til Rayavadee/ Krabi.

 

 

XOXO

 

Elisa

 

IMG_0309

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply