Reise/Eventyr

Bestig Mont Blanc! Bildedagboka får du her.

1. June 2017

Drømmen om å bestige et vakkert fjell… Oh! Gjett om mange har den drømmen!

Mange har Kilimanjaro på ønskelisten sin, men hvorfor ikke reise til Alpene? Det er kortere og.. kulere?

Mont Blanc betyr Det Hvite Fjell, og er med sine 4810 moh. Vest-Europas høyeste fjell. Fjellet ligger i de franske alpene på grensen til Italia, og nær grensen til Sveits.  Dette er en tur som krever god fysisk form og generell fjellerfaring. Intet mer eller mindre. 

Mont Blanc er en helt annen type tur enn Kilimanjaro, sier den anerkjente klatreren og guiden Sigurd Felde.

Mont Blanc er lavere, men har et mye mer alpint preg over seg, noe som også gjør utslag i turens karakter.  Mont Blanc er en klatretopp, i stedet for Kilimanjaro som er en vandretopp.  Det at det er en klatretopp betyr også at de fysiske anstrengelsene ved å bestige Mont Blanc kan føles hardere enn Kilimanjaro, til tross for at fjellet er vesentlig lavere.

Nå skal dere få bildedagboka mi fra turen min.

For fakta om når du skal dra se HER.

 

fullsizerender5

Chamonix! For en fantastisk spennende by! Og lekeplassen rundt med spisse topper gjør dette til alpinsportens eldorado.  48-timer i Chamonix? Les saken min HER.

Lyst til å se flere bilder fra Chamo? Se bildene fra jula HER. 

Dag 1.

Akklimatiseringen starter.  Vi står opp tidlig og det kribler i magen av forventinger. Omringet av skyhøye fjell med Mont Blanc i det fjerne, ser vi på  Aiguille du Midi som er en av Frankrikes, for ikke å si hele Europas, mest berømte og populære heisturer.  Jeg har god erfaring i høyden, skjønt en aldri kan vite helt sikkert hvordan kroppen vil reagere. Første dagsetappe er å vandre opp til Albert Premiere hytta (2700 moh.) fra landsbyen Le Tour. Vi tar først taubane oppover og vandrer sakte oppover i vakkert landskap. Vi øver på stegjernsteknikk, isøksbruk og taulagsrutiner på Tour breen. Dagen avsluttes med et imponerende måltid.

IMG_7652

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 2:

For en dag! Søvn har det blitt lite av. Den store sovesalen med plass til tretti personer har gitt minimalt med tilgang på frisk fjelluft.  Vi  står klare på breen kl. 0500. Noen har hodepine. Den beste kuren for å takle høyden er å drikke mye vann og ta det rolig.   Vi går i sakte tempo for å venne oss til høyden. Midt på dagen ankommer vi Aiguille de Tour på 3540 moh.  Du store min så moro å bestige denne spissen toppen!  Her gjelder det ikke å ha høydeskrekk. Formen er på topp og sola steker. Utpå dagen ankommer vi Trient hytta som ligger i Sveits. Dette er som å være med i en James Bond film tenker jeg fornøyd i solveggen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_7782

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG_7675

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 3:

Høydevante Vi setter på oss stegjern og hodelykt. Klokken viser 0600 og vi er på vei for å bestige fjellet Tete Blanc på 3421 moh.  Vi kan peke på Sveits, Italia og Frankrike, og ler litt av det. Matterhorn og Mont Blanc blinker i det fjerne, og vi knipser bilder så fort anledningen byr seg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 4.

Tilbake i Chamonix. Nå er vi akklimatiserte, mener guiden Sigurd.  Jeg tar en joggetur i byen og merker at kroppen er lettere enn normalt. Mon tro om jeg skal komme hit å trene før Birken, undrer jeg.  Kroppen produserer store mengder røde blodceller i høyden, for å nytte gjøre seg av det mindre innholdet av oksygen. De røde blodcellene blir igjen i kroppen og virkningen varer ca. 14 dager etter en har kommet på havnivå igjen.  – Bloddoping, flirer Sigurd og rister på hodet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 5.

Snart Toppstøt.  Vi tar buss fra Chamonix sentrum, deretter gondolen fra Les Houches og så tog videre fra toppen av gondolen til Níd de Aigle. Har du vært på Flåmsbanen, er dette liknende, bare langt mer massivt. Vi går så i fire timer til Tete Rousse hytta på 3400 moh. Hytta er fullstappet  og stemningen god. Når du har meldt deg på en organisert tur med guide, slipper en å tenke på booking av hytter, billetter til gondoler og tog. Vi er kommet til dekket bord i Alpene, og fått en av Norges mest erfarne fjellguider på kjøpet. Det er uten tvil veldig bekvemt og verdt hver eneste krone. Vi legger oss tidlig for i natt starter ferden mot Mont Blanc!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dag 6.

Toppstøt. Det piper fra vekkeklokken på telefonen. Klokken viser 0300. Rutinerte som vi er blitt kler vi på oss ullklær og skallbekledning. Hodelykten får nye batterier og stegjernene festes raskt rundt støvelen. De første høydemeterne viser et terreng som er bratt og utsatt. Her er det steinspurt og dette er rutas mest kritiske punkt. Vi går raskt og konsentrert på de mest utsatte partiene.  Klokken 0730 ankommer vi Gouter hytta som er en kubeformet hytte som imponerer i sin arkitektoniske framtoning. Her spiser vi frokost, før vi fortsetter ferden.  Det er bratt, relativt luftig på enkelte partier, vilt og vakkert.  På slaget kl. 1200 står vi på toppen av Mont Blanc og hoier av glede.  Så moro! For en mestringsfølelse!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

DCIM100GOPROG2111922.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Dag 7.

Fest! Etter en natt i den spektakulære Gouter hytta tar vi tog, gondol og buss tilbake til Chamonix.  Vi er glade til sinns og fornøyde. En aldri så liten fest, fortjener vi nå før ferden går hjemover.

 

PS!

 Jeg reiste med Hvitserk til Mont Blanc.

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anne Marie 1. June 2017 at 20:53

    Dette fjellet har jeg planer om å prøve meg på neste år. I september reiser jeg med Hvitserk på fottur rundt Mont Blanc. Det blir en tøff tur, men jeg gleder meg !! Takk for flotte bilder og gode tips. Nå gleder jeg meg enda mer.

  • Leave a Reply