Reise/Eventyr

Se videodagboka fra rotasjonen opp Manaslu!

14. November 2017

Du er verken kvinne eller mann når du beveger deg opp et fjell på over 8000 meter. Du er et lite dyr på jakt. Du er skitten. Egoistisk. Forventningsfull. Redd. Fokusert. Sterk. Fysisk og psykisk. Du er også skikkelig gira og glad.

Her står jeg og svetter som en gris. Med toppen over meg. 

Det er rotasjon. Det betyr at vi skal gå deler av fjellet, for så å returnere til Base Camp.

Dette er en del av akklimatiseringen.

Mingma sin taktikk er å slite oss ut minst mulig. Det blir 1 rotasjon. Så hvile. Deretter støting. Du kan tro det kribler i magen.

Slik har jeg det når jeg går oppover:

Kongeform!

Utdrag fra dagboka:

Vi gikk fra Base Camp til Camp 1 på 5800, for å sove der.

Jeg glemte å ta med to vannflasker- og måtte derfor drikke av tisseflasken min. Fy faen, tenker du. Men jeg brydde meg ikke stort om det.

Her har vi fjellet Manaslu. Verdens åttende høyeste fjell. 

Her har jeg ankommet Camp 1. Snøen kommer Sherpaene til smelte og bruke til te og suppe. Ja, vi er på all inclusive. Uten sherpaene hadde vi ikke kommet langt. 

Jeg deler telt med Moa. For et fyrverkeri av en kvinne. Hun er sterk som en okse, og innbiller seg at hun er same. Hun er egentlig fra Vestlandet, men joiker hele tiden. Dette skaper god stemning.  Jeg har selvsagt ikke hjerte til å fortelle henne at hun har en skrue løs. Hvor mange fra Vestlandet innbiller seg at de er samer? Det er neppe mange. Men takket være henne, har jeg i dag fått øynene opp for joik. Og jeg joiker så mye jeg kan. Ellålelå.

Jeg tror den dag i dag at Moa smisket litt ekstra på meg, siden jeg hadde Baconost og knekkebrød i sekken. Du kan tro hun glante misunnelig på meg og siklet i smug, da jeg knasket i meg dette herremåltidet. Hun fikk smake.

Men la oss stoppe litt opp her: Hvordan er kostholdet på tur?

Her får du et innblikk i hva vi eter:

Etter et utsøkt måltid av nudler og knekkebrød lagde vi oss tisseregler.

Men her ble vi ikke helt enige.

Etter en OK natt der jeg tenkte litt på skred- beveget vi oss videre. Jeg ble forbløffet over formen min: Sjokkform!

Mellom camp 1 og camp 2 er det stiger og bresprekker. Jeg hadde fokus på jobben min og tok ingen bilder fra det som for deg som leser, ser skummelt og fett ut. Det eneste jeg har er dette lille harehoppet. Du kan tro jeg angrer på at jeg ikke festet GoPro kameraet på hjelmen! Men- men, alt må ikke komme på blogg heller.

Det er mange breprekker og skumle stiger mellom Camp 1 og Camp 2. Men dette har jeg ikke mange bilder av. Jeg hadde fokus da jeg gikk over og klatret. Men under toppstøtet fikk min Sherpa Tsering mange fete bilder- og det kommer om en uke. 

Du må hele tiden a fokus på pust og bevegelse. Du må hele tiden være konsentrert. Du må hele tiden være tilstede. Dette er min versjon av mindfulness. 

Jeg følte jeg var med i VM i jumar. For en kongeform på over 6K meter! Men sååå smalt det! PANG!

Her ligger jeg bekymret i teltet. Men smerten er så surrealistisk at det nesten er moro. Når du bruker et kvarter på å sette på deg ekspedisjonsstøvlene fordi hodet banker, da kan du liksom ikke gjøre annet enn å le. Inni deg. 

Det er så vakkert at du bader i himmelen. Du føler deg som en rockestjerne engel.

Disse brillene fra Oakley/Synsam er de beste turbrillene!! De har grad 3 på glasset. Du får jo briller til grad 4, men disse holdt for meg. Jeg er stolt og ydmyk Synsam ambassadør. 

Sånn. Nå har vi rotert ferdig.

Du finner langt mer seriøs informasjon om Manaslu mange steder, og vurderer du å ta turen- kan du maile meg.  Jeg liker å holde en lett tone her.

Tenk å våkne opp til dette!

XOXO

Elisa

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Anne Marie 14. November 2017 at 10:43

  Åh så fantastiske bilder. Fikk så lyst til å dra, men jeg må nok gå gradene først. Bli skadefri og trene mer for dette krever toppform. Men artig å lese bloggen fra turen.

  • Reply Elisa Røtterud 24. November 2017 at 08:56

   Ja en må gå gradene. Men hvorfor ikke starte med trekking til Everest Base Camp? Det ligger på 5300 og er en nyyyydelig tur!!

   • Reply Anne Marie 27. November 2017 at 22:11

    Har tenkt tanken, men først skal jeg til Kilimanjaro for 2. gang. neste år.

 • Reply Trine 14. November 2017 at 11:30

  Fantastisk lesning, TAKK for at du deler ??

 • Reply Marie Kloster 15. November 2017 at 12:58

  WOW for noen bilder! For en tur!

  Skal først gjør meg ferdig med hinderløpkarrieren min så er planen å starte å klatre skikkelig i fjell etter det. Og så må kanskje ungene bli litt større, hehe alt til sin tid 🙂

  Hilsen Marie

  • Reply Elisa Røtterud 24. November 2017 at 08:55

   Reis til Nepal Marie!
   Det er et eventyrrike!

   • Reply Marie 30. November 2017 at 14:41

    oh yes! Nepal er så absolutt på listen!

 • Reply charlotte 15. November 2017 at 19:36

  Kult!!
  Ser at du har oakley solbriller, men vet du hva modellen heter? Digger glasset

  • Reply Elisa Røtterud 24. November 2017 at 08:56

   Elsker de brillene! Mine favoritter på tur. Husker ikke hva de heter, men de finnes på Synsam:)

  Leave a Reply