Kikkerten!
Bedre sent enn aldri, men jeg har oppdaget kikkerten som turvenn.
Og hvis du trodde den var forbeholdt fuglekikkere eller jegere, tar du feil.
Kikkerten er kul på tur.
- Den forstørrer opplevelsen din ute- det betyr at du kommer enda nærmere naturen.
- Skal du kjøre ned en fjellside, er det jo artig å se hvor ambisiøst prosjektet ditt er.
- Den skaper en tilstedeværelse i naturen, og er en fin pustepause.
- Sosialt også: Se her! Wow! Og se der! Wow!
Jeg ble invitert av Swarovski Optik på tur til Svalbard for noen uker tilbake, for å lære mer om kikkermentaliteten.
Her snakker vi kremen av kikkerter.
SWAROVSKI OPTIK er en av verdens beste og mest tradisjonsrike kikkertprodusenter, blir jeg fortalt. Produksjonen foregår i egen fabrikk i Østerrike. Råglasset får de fra forskjellige glassverk, blant annet Hoya, som er et høyt ansett glassverk i Japan. Glasset slipes og blir belagt med coatinger på Swarovskis egen fabrikk.
Kjøper du en Swarovski får du i tillegg en garantitid på 10 år på håndkikkerter og teleskop. De første 5 år dekker garantien både materialer og arbeid, resten av garantiperioden dekkes materialer, men ikke arbeid.
Størrelsen teller.
Jo større forstørrelse du velger, desto nærmere vil objektet synes.
Typiske modeller er 8×25 eller 10×25.
Et typisk eksempel på tall som sier noe om kikkerten er 8×42. Dette betyr at kikkerten forstørrer åtte ganger og at linseåpningen foran har en diameter på 42 mm.
Jeg har en her på 10×25. Den er nett og fin i topplokket.
Polarlandet med stor P.
I dette annerledeslandet er naturen sjefen, og ingen mennesker må tro de er noe. En reise hit er rett og slett mentalhygiene og egenutvikling. For et arktisk eventyr!
Knirk. Knirk. Lyden av termostøvler som treffer snøen gir en artig lyd. Jeg elsker kulda! Jeg har på meg 2 lag med ull, en gedigen scooterdress, hjelm og støvler i størrelse 44. Det er viktig at føttene har god plass når du skal kjøre en hel dag på scooter i minus 24 grader. Da fryser du ikke.
Jeg setter meg på scooteren og etter litt rykk og napp, flyter jeg avgårde.
Vi kjører innover. Tar kikkertpauser og knipser.
Svalbardlandskapet er stort og vidt, og menneskene små. Det gir rom for ydmykhet og refleksjon.
Så ankommer vi Tempelfjorden. Tempelruinene er Svalbards Ankor Wat. Men laget av naturen selv. Her er det så mektig og vakkert at jeg hopper euforisk rundt som en ellevill Teletubby.
Er det dette folk kaller for polarbasillen?
Visste du at det er flere isbjørner enn mennesker på Svalbard?
Det finnes ca. 3000 isbjørn på Svalbard, men det er ingen garanti for at du møter bamsen. Likevel må en beskytte seg i form av å bære rifle.
Kikkerter eller teleskoper finnes i alle størrelser fra bitte små teaterkikkerter til gigantiske astronomiske teleskoper. Men uansett størrelse er formålet det samme: å gjøre fjerne gjenstander mer synlige.
For å forstå hvordan en kikkert virker, kan man spørre seg selv hvorfor vi ikke kan se for eksempel nummerplaten på en bil på en kilometers avstand. Svaret er at nummerplaten ikke tar så stor plass på netthinnen på denne avstanden. Men det kan vi endre med en kikkert. Ved hjelp av et objektiv, det vil si en stor linse, blir lyset fra nummerplaten hentet inn og samlet i et lite fokuspunkt. En annen og mindre linse, okularlinsen, sprer lyset ut slik at det dekker hele netthinnen. Prosessen tilsvarer i prinsippet at vi har fått større øyne.
Dette er utrolig stas!
Dagboka fra turen kommer neste uke.
#invitert av Swarovski Optik/ Sponset opphold
Foto: Swarovski Optik, @sophieodelberg_official, @prettybackyard
No Comments