Reise/Eventyr

KULE KATMANDU- reisedagbok fra eventyret

8. June 2018

– Welcome back, madam! This is your second home now. Coffee and fresh Water Melon Juice?

Jeg smiler, nikker og slenger fra meg sekk og bag i bakgården på stamhotellet mitt Ambassador Garden. Klokken viser elleve på formiddagen og jeg er fortsatt litt nummen i kroppen etter flyreisen på 14 timer. 

Vår og jeg startet eventyret med business på Qatar Airways. De har ofte kampanjepriser, og denne oppgraderingen kostet oss 2500 kroner. Kanskje litt å ta i, men moro? JA!

 

Himalaya ut av vinduet og en  3-retters?

 

Bakgården til Ambassador Garden er pyntet med  blomster dandert i vakre vannfat.

Fargerike bønneflagg blafrer fra tak og vegger, og en liten fontene skjermer for lyden fra larmen utenfor. Tibetanske riter går i tillegg på autopilot fra høyttaleren. Til duften av røkelse og bilder av hinduguder, er hippieklisjeen komplett. 

 

Jeg er hjemme. 

Jeg har med meg 3 fine mennesker på tur.

Vår, Linn Cecilie og Stina.  Hvordan de endte opp med å bli med meg til Nepal? Tilfeldigheter. Og jeg gleder meg til å vise dem denne skattekisten av et land.

Linn Cecilie. Hun har kanskje verdens fineste latter. 

Vår er ei fjellgeit- og i sjokkform! Men før vi stikker til Himalaya, koser vi oss i Katmandu. 

 

 

 

Først skal vi spole litt tilbake, før jeg fortsetter denne reisedagboka,som forhåpentligvis vil få deg til å ta din neste ferie i Nepal. 

Fra Fashion til Fjell 

Mitt første møte med Nepal var i 2011. Jeg hadde akkurat tatt en sluttpakke i jobben som moteredaktør i et internasjonalt magasin, og tenkte at Nepal hørtes ut som et spennende eventyr. Lite ante jeg da at denne reisen skulle forandre livet mitt fullstendig. Jeg gikk til Everest Basecamp (5400) og besteg en topp på 6000- meter, uten mye klatreerfaring. Wow! For en opplevelse!

Fjellkjeden Himalaya, de snille sherpamenneskene, naturlandskapet og ikke minst mestringsfølelsen jeg fikk av å bestige et høyt fjell ga meg et endorfinkick jeg aldri før hadde opplevd. Jeg dro hjem rusa på tynn luft.  Så startet treningen mot høyere og mer tekniske fjell. Siden 2011 har jeg klart å ligget nede for telling med høydesyke, vært på Ama Dablam (6856) to ganger, og verdens fjerde farligste fjell 8000-meteren Manaslu (8163).

Kule Katmandu

Kathmandu er en eksplosjon av farger, lyder, folk, dyr, fristelser, kultur og opplevelser. Shopping? Check! Her finner du en skattekiste av fristelser. 

Dag 1:

Vi sjekker inn på Ambassador Garden eller Kathmandu Guesthouse. De ligger ved siden av hverandre i bydelen Thamel. Thamel er Katmandus svar på Grünerløkka i Oslo. Til 45 dollar natta sover du i en god seng i et pent innredet værelse, og hotellenes sjarmerende bakgårder gir rom til avslapping. 

Stina er en skikkelig livsnyter. Hun sitter kanskje her og tenker på eplekake eller noe annet deilig hun enten ønsker å spise eller gjøre. Her fra Kathmandu Guest House.

Thamel er en fargerik og sjarmerende labyrint. Her finner du utallige butikker som selger outdoor varer, fake som ekte, smykker, kasjmirplagg, mala malerier, coffee table books, og håndlagde nipsgjenstander med Buddha-motiver, for å nevne noe. 

Restauranter og cafeer ligger tett i tett ved siden av hverandre.

Menneskene du møter i de bilfrie gatene her er yogier, hippier, ekspedisjonsfolk og nysgjerrige.

 

Trodde du hippiene kom fra Goa i India- reis til Katmandu! 

Vår og jeg kjøper oss batikkbukser. Har Vår brukt sine i etterkant, mon tro? Jeg registrerer at Vår likner litt på Prinsesse Diana. Enig?

Etter en solid frokost av pannekaker, ferskpresset juice av enten granateple, vannmelon eller grønnsaker, oppsøk spaet Goodwill Spa & Beauty Parlour. Her tråer du bryn og bart. Vokser legger, tar fotpleie og unner deg en trekking massasje, som er en kombinasjon av thai- og oljemassasje. Alt dette til 100 kroner. Yeah, du leste riktig.

 

Ta bare med deg egen neglelakk hjemmefra. Lakken i Katmandu er noe last-season i farger og kvalitet. 

 

 

 

Klokken 1700 setter vi kursen mot Pranayama Yoga (pranamaya-yoga.com).

Er du heldig møter du norske Ellen som underviser her.

Ellen studerer tibetansk språk i Katmandu og har autorisasjon i Level 2 fra Mysore i Ashtanga. Hun er en svært respektert dame i Ashtanga miljøet i Norge.

Etter en euforisk runde med yoga spaserer du til restauranten Hotel Mandap & Restaurant og bestiller Chicken Tikka Masala, Butter Nan og Everest øl. Jeg lover deg: Du vil spise ett av dine beste måltider!

Etter en lang flyreise og nye inntrykk, tar vi en tidlig kveld.

Dag 2

Labyrinten Thamel

Du har klokka på 0730 og starter dagen med yoga.

Ellen hjelper deg i dype posisjoner og hun viser til flere yoga work shops i Katmandu (sjekk ut ashtanganepal.com). Deretter er det frokost på stamstedet Himalayan Java Coffee før Thamel skal utforskes!

Er du avhengig av telefon skaffer du deg et Nepali telefonnummer. Til 20 kroner får du nytt Sim-kort med nok gigabyte.

Dagen går til shopping og utforsking. Du reiser ikke herfra uten å kjøpe et mala maleri, kasjmirpledd, håndlagde- smykker og notatbøker.

Glem gatenavn.Det beste tipset er å surre rundt.

Lunch spiser du på New Orleans Café som har en sjarmerende bakgård. Prøv så en massasje utført av blinde mennesker. Seeing Hands Nepal (seeinghandsnepal.org) gir deg en opplevelse du sent vil glemme. 

Solnedgangen nyter du fra roof topen til det fasjonable Mulberry Hotel, før du stikker på Reggae Bar for å danse.

Men ikke drikk for mye, for i morgen skal du tidlig opp å fly til Lukla. Verdens farligste flyplass. Eventyret i Himalaya venter. Et nytt kapittel.

 

 

(Bilder: Fra Ellen, Linn Cecilie og meg)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply