Reise/Eventyr

Reisedagbok: 7 dagers ferie i Himalaya.

1. May 2019

En skattekiste av opplevelser

Det mektige synet av Himalaya,et møte med verdens blideste mennesker og det frodige naturlandskapet trigger. Kombinert med yoga, shopping og spa- blir reisemålet en drømmedestinasjon. Reis til Nepal! 

 

Oppslagsbilde: Fra kjoledesigneren Leila Hafzi

– Welcome back, madam! This is your second home now. Coffee and fresh Water Melon Juice? Jeg smiler, nikker og slenger fra meg sekk og bag i bakgården på stamhotellet mitt Ambassador Garden.

Jeg er hjemme. 

Men la oss spole litt tilbake, før jeg fortsetter denne reisereportasjen som forhåpentligvis vil få deg til å ta din neste ferie i Nepal.  Hvorfor kaller jeg Nepal for hjemme mitt?

Fra Fashion til Fjell  Mitt første møte med Nepal var i 2011. Jeg hadde akkurat tatt en sluttpakke i jobben som moteredaktør i et internasjonalt magasin, og tenkte at Nepal hørtes ut som et spennende eventyr. Lite ante jeg da at denne reisen skulle forandre livet mitt fullstendig. Jeg gikk til Everest Basecamp (5400) og besteg en topp på 6000- meter, uten mye klatreerfaring. Wow! For en opplevelse!

 

Fjellkjeden Himalaya, de snille sherpamenneskene, naturlandskapet og ikke minst mestringsfølelsen jeg fikk av å bestige et høyt fjell ga meg et endorfinkick jeg aldri før hadde opplevd. Jeg dro hjem rusa på tynn luft, plasserte designsandalene og blondekjolene langt bak i skapet, og kjøpte stegjern og isøks. Så startet treningen mot høyere og mer tekniske fjell. Siden 2011 har jeg klart å ligge for døden med høydesyke, besteget Ama Dablam (6856) to ganger, og verdens fjerde farligste fjell 8000-meteren Manaslu (8163). I dag har jeg tatt frem designsandalene og blondekjolene igjen, og synes det er fiffig å kombinere fjell med fashion. Det gir meg symbiose. 

Min siste tur til Nepal var i fjor sommer som reiseleder for en liten gruppe: Stina, Linn Cecilie og Vår.

   

Nepal i et nøtteskall Nepal er en innlandsstat i Himalaya på det indiske subkontinentet. Inneklemt mellom India i sør og den kinesiske provinsen Tibet i nord. Langs grensen i nord ligger ti av verdens 16 høyeste fjell, med Mount Everest (8848) i spissen. Fotturister har Himalaya og Annapurna-kjeden på bucket listen. Andre reiser på grunn av aktiviteter som rafting, strikkhopping, padling, paragliding og terrengsykling. Klatrere har selvsagt også latt seg fascinere, og ekspedisjoner er i dag mainstream.  Nepal har derimot mye mer å by på enn fjellturer og ekstremsport. Landet har store klimatiske variasjoner, hvilket betyr at naturen også varierer. Fra iskalde ekspedisjoner i tynn luft i nord til tropiske jungelsafarier i sør. 

For den spirituelle finnes det også endeløse muligheter, blant annet i Katmandu, Patan og Bhaktapur.  Menneskene er like mangfoldig som naturen. Siden landet aldri har vært kolonisert står den nasjonale stoltheten fortsatt sterkt, noe som synes gjennom fargerike festivaler og feiringer av den rike kulturen. Reiser du solo, vil du føle deg trygg. Sett av åtte-ni dager til din førstegangstur i Nepal. Her får du et skreddersydd eventyr- dag for dag. 

Kule Katmandu Kathmandu er en eksplosjon av farger, lyder, folk, dyr, fristelser, kultur og opplevelser. Shopping? Check! Her finner du en skattekiste av fristelser. 

Dag 1: Du sjekker inn på Ambassador Garden eller Kathmandu Guesthouse. De ligger ved siden av hverandre i bydelen Thamel. Thamel er Katmandus svar på Grünerløkka i Oslo. Til 45 dollar natta sover du i en god seng i et pent innredet værelse, og hotellenes sjarmerende bakgårder gir rom til avslapping. 

Thamel er en fargerik og sjarmerende labyrint. Her finner du utallige butikker som selger outdoor varer, fake som ekte, smykker, kasjmirplagg, mala malerier, coffee table books, og håndlagde nipsgjenstander med Buddha-motiver, for å nevne noe.  Restauranter og cafeer ligger tett i tett ved siden av hverandre. Menneskene du møter i de bilfrie gatene her er yogier, hippier, ekspedisjonsfolk og nysgjerrige. Trodde du hippiene kom fra Goa i India- reis til Katmandu! 

Etter en solid frokost av pannekaker, ferskpresset juice av enten granateple, vannmelon eller grønnsaker, oppsøk spaet Goodwill Spa & Beauty Parlour. Her tråer du bryn og bart. Vokser legger, tar fotpleie og unner deg en trekking massasje, som er en kombinasjon av thai- og oljemassasje. Alt dette til 100 kroner. Yeah, du leste riktig. Ta bare med deg egen neglelakk hjemmefra. Lakken i Katmandu er noe last-season i farger og kvalitet. 

Klokken 1700 setter du kursen mot Pranayama Yoga (pranamaya-yoga.com). Er du heldig møter du norske Ellen som underviser her. Hun studerer tibetansk språk i Katmandu og har autorisasjon i Level 2 fra Mysore i Ashtanga.

Etter en euforisk runde med yoga spaserer du til restauranten Hotel Mandap & Restaurant og bestiller Chicken Tikka Masala, Butter Nan og Everest øl. Jeg lover deg: Du vil spise ett av dine beste måltider! Etter en lang flyreise og nye inntrykk, tar du en tidlig kveld. 

Dag 2

Labyrinten Thamel Du har klokka på 0730 og starter dagen med yoga. Ellen hjelper deg i dype posisjoner og hun viser til flere yoga work shops i Katmandu (sjekk ut ashtanganepal.com). Deretter er det frokost på stamstedet Himalayan Java Coffee før Thamel skal utforskes!

Du reiser ikke herfra uten å kjøpe et mala maleri, kasjmirpledd, håndlagde- smykker og notatbøker. 

Prøv så en massasje utført av blinde mennesker. Seeing Hands Nepal (seeinghandsnepal.org) gir deg en opplevelse du sent vil glemme. 

Solnedgangen nyter du fra roof topen til det fasjonable Mulberry Hotel, før du stikker innom Reggae Bar for å danse. Men ikke drikk for mye, for i morgen skal du tidlig opp!

Dag 3 Verdens Farligste Flyplass

Du bør i det minste se fjellene i Himalaya, selv om du ikke skal bestige dem. Bare synet av Ama Dablam, Lhotse og Everest som er lokalisert i Khumbudalen, får en til å drømme om farefulle ekspedisjoner og eventyr. Andre får livsperspektiver og får nærmest en spirituell opplevelse av å se de mektige fjellene. Helt siden Everest ble besteget i 1954, har verdens høyeste fjell vært en fascinasjon for mange. Les klassikeren Into Thin Air av John Krakauer, eller se filmen Everest. For å komme hit, må du fly til det som blir omtalt som verdens farligste flyplass. Lukla. Ja, du leste riktig.

Dag 4 Sherpaenes Hovedstad

På ryggen har du en dagstursekk, og på deg har du en trøye i merinoull som puster og transporterer bort svette, en funksjonell bukse og trekkingsko. Caps på hodet mot den sterke sola, solbriller, og buff over munnnen som beskytter mot de støvete stiene.  Når du beveger deg opp i tynnere luft følger du dette insidertipset: Du drikker 2-3 liter vann om dagen og beveger deg rolig, gjerne til yogapust. Da slipper du skallebanken høyden kan gi.  Glem mindfulness apper, å vandre her gir deg en total tilstedeværelse.  Etter en lang dag i frodig landskap der du krysser skyhøye hengebruer, møter okser som bærer bager til ekspedisjonsdeltakere, går forbi landsbyer og high fiver med barn som lever 100 år tilbake i tid, ankommer du Sherpanes Hovedstad. Namche Bazaar (3440) er som tatt ut fra en animasjonsfilm, og du gnir deg i øynene av beundring. For et syn!

Dag 5 Himalaya Panorama

Du står opp i syv-tiden og spiser frokost. Gjerne omelett og tibetansk brød til honning og sitronte. Har du litt vondt i hodet av høyden, drikk vann og pust med magen. Målet i dag er Everest View Hotel (3880), som er en vakker vandring opp i dalen. Turen tar bare et par timer, men du kjenner høyden og merker at kroppen beveger seg saktere enn normalt. Her får du så panoramautsikt over Himalaya. Du ser Everest, Lhotse og Ama Dablam, for å nevne noen kjente fjell. For enkelte er synet så mektig at tårene triller. Etter utallige bilder og wow-er, tar du turen tilbake til Namce Bazaar. Her lar du deg friste av tibetanske skatter som smykker, pledd av yakull eller vakre pyntgjenstander, før du nyter dagens mektige syn til pizza og te. 

 

 

 

 

Dag 6 Point of Return 

Selvsagt bør du vandre videre opp i dalen, men tiden renner ut. I dag skal du snu og vende tilbake til Lukla. Nå som du er akklimatisert fyker du nedover. Har du spart opp litt ekstra reisepenger, kan du ta helikopter fra Namche Bazaar og fly inn til Everest Basecamp og derfra tilbake Katmandu. Moroa koster dessverre: 1000 dollar.  Men vandreturen tilbake er like vakker som den var på vei opp.  Du sover én natt i Lukla og møter spennende mennesker over en øl elle to. Enten de er guider, heltemodige helikopterpiloter, klatrere eller fotturister som deg.

 

 

Dag 7-8 Bumpy Flight

 

Håper du ikke er bakfull i dag, for da kicker gjerne flynervene inn. Men på 1-2-3 er du i lufta og snart tilbake i Katmandu. Du gleder deg til å vaske håret og dusje, og får tilbake Katamdu-bagasjen din som du har latt være igjen på hotellet.  Nå gjenstår det å shoppe ferdig, eller kanskje ta en runde til med yoga og massasje?

 

   

 

Oppslagsbilde: Fra kjoledesigneren Leila Hafzi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply