Friluft/Fashion Reise/Eventyr

Strikkegenserne du ønsker deg.

8. July 2019

#Samarbeid med Devold

-Hvor er den?

Jeg holder på og pakker til sommerferie og campingtur, og jeg har fått streng beskjed om å være nøysom med hva jeg tar med meg. 

– Den er jo alltid her, roper jeg og kaster alt som er i skuffen ut på gulvet. 

Jeg finner endelig Islenderen min som henger til lufting ute ved stabburet. 

Pokker, jeg rekker ikke stoppe hullet på armen, men pytt sann. 

Devold Originals genserne mine har vært med meg til både Himalaya, Lyngen, Svalbard og Jotunheimen. 

Jeg bruker den som både base camp plagg, festplagg, koseplagg og apres fjelltur plagg. 

Fra 17. mai feiringa i år!

Jeg har rett og slett en emosjonell tilknytning til dem, og det er klinkende klart at den skal med på enhver tur.

Og hullene som må stoppes? Vel, det er bare kult, og vitner om nettopp eventyrene og opplevelsene den har vært med på. (Note to self, kjøpe stoppetråd og nål)

Devold Originals er varme, tradisjonelle gensere av 100 % ren, ny ull fra norske sauer. Opprinnelig ble disse genserne laget for fiskere og andre arbeidere som ble utsatt for det barske klimaet langs norskekysten.

I dag har de blitt populære mellom- eller ytterplagg. Enten du skal på fjelltur eller festival, stil går aldri av moten, for å sitere Coco Chanel.

Det er spesielt Islenderen og Svalbard- genseren som er mine favoritter.  Islenderen styler jeg til denimshorts som til Gore Tex bukse.  Og Svalbard genseren er kanskje den fineste gaven jeg har fått! 

Men la oss spole litt tilbake i tid. Hva er historien til Devold Originals? I disse reuse, recycle og repair tider, er det bærekraftig å ha kjennskap til “who made your clothes”. 

I mer enn 160 år har Devold utviklet ullprodukter med komfort, kvalitet og beskyttelse. Det hele startet i 1853, stedet den værharde vestnorske kystlinjen. Full av optimisme kom den nyutdannede industrimannen Ole Andreas Devold hjem til Ålesund fra Tyskland. Devold hadde med seg topp moderne mekanisk strikkeutstyr og håpet å selge produktene sine — strikket ullundertøy, votter til fiskerne, og den tradisjonelle norske rødlua; et festplagg som også ble brukt på søndager. 

Men å vinne terreng blant de lokale kjøpmennene var lettere sagt enn gjort. Devold reiste derfor til Bergen hvor han solgte varene sine via den veletablerte grossereren Sundt, som igjen solgte ullproduktene tilbake til de lokale kjøpmennene i Ålesund.

 

Herfra tok det ikke lang tid før Devold ble kjent som et kvalitetsmerke. Etter 15 år drev Ole Andreas Devold solid handel, og et par tiår senere eide den tyskutdannete vestlendingen en av de største tekstilfabrikkene i Norge.

Ole Andreas Devold forstod tidlig at en kombinasjon av kvalitet og nytenking var viktig for enhver vellykket bedrift. Devold laget derfor en egen dam med et vannhjul, og etablerte med dette sannsynligvis det som var den første mekanisk drevne strikkebedriften i Norge.

 

Barske genserne til han og henne. 

Men Devold ga seg ikke med dette. Han ble også en av de aller første i Norge som tok i bruk telefonen. Det skjedde da bedriften flyttet produksjonen fra Ålesund til Langevåg, og Ole Andreas ikke kunne finne en telefonstasjon i området. I 1892 ble dermed en 3-4 mil lang telefonledning strukket rundt hele Borgunfjorden, fra fabrikken i Langevåg til kontoret i Ålesund. Slik sparte han de ansatte for mang en båttur over fjorden, og effektiviteten til fabrikken økte betraktelig.

 

Så istedenfor å emigrere til Amerika ble folk igjen i Langevåg for å jobbe på Devold fabrikken. Bøndene i nærmiljøet ble også engasjert- klart de syntes det var stas å levere ulla si til Devold.

 

Les mer om historien til Devold HER.

Historien bak et plagg interesserer meg alltid.  Dessuten liker jeg at dette er norsk tradisjonsstrikk. 

Hvor skal du ta med din Devold Originals genser med på tur i sommer?

Min skal til Romsdalen og Jotunheimen. Og til høsten blir det et eventyr i Himalaya igjen også. 

Goood sommer a dere!

 

XOXO

Elisa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply