Reise/Eventyr

Klassikeren Romsdalshornet!

20. July 2019

Romsdalen. Vilt og vakkert. Tetthet mellom fjord og fjell. Området er en lekestue for den rastløse, nysgjerrige og glade tinderangler.
Denne dalen er det råeste og villeste Norge har å by på̊.
Ferdigsnakka.

Her kan du sykle, klatre, vandre, tinderangle og kjøre ski. Har jeg glemt noe, mon tro? Noen vil kanskje nevne BASE-hopping også. Er været dårlig kan du alltids kose deg inne med Pærebrus.

Vi har kjørt fra Oslo, og etter en gulrotekakestopp i Åndalsnes cruiser vi videre innover Isfjorden. Vi sjekker inn på gjestehuset Villa Vengetind. Her skal vi ha base camp.

LES mer om VILLA VENGETING HER.

Romsdalen er en opplevelse i verdensklasse. Naturen, fjellene, utsikten på toppene og spektakulære nedkjøringer, forteller daglig leder, Tommy Soleim av det nydelige gjestehuset.

Vi har bestigning av Bispen og Romsdalshorn, sykle Trollstigen, vandre Romsdalseggen og klatring på vår to-do liste, så sant været er med oss. Og skulle det komme regn kan vi alltids klatre inne på Tindesenteret eller besøke Yoga-studioet midt i sentrum.

Vi har booket guiden Haavard Gjerdset for å ta oss med til Romsdalshorn og Bispen. Jeg har vært med Haavard flere ganger i Romsdalen tidligere, til Everest Base Camp og bestigning av Island Peak (6189 moh) samt Ama Dablam (6856 moh) i Nepal. Han er en knallkar og super guide. Du finner han på Facebook under Haavard Gjerdset.

Vil du lage egne energibarer til tur? Få OPPSKRIFTEN HER. 

BISPEN (1462 moh)

Bispen er en av de «enkleste» av de kjente toppene i Romsdalsfjellene å bestige. Turen til toppen tar mellom 2,5 og 4 timer.
Bispens bratte nordvegg er populær blant folk i wingsuit for BASE hopping.
Selv går vi i Gore Tex.

Det er tre ruter til topps, hvorav to (Sydryggen og Østryggen) krever klatring. Nordryggen er bratt og luftig, men den kan bestiges uten tradisjonell fjellklatring.

Vi kjører opp Trollstigen og parkerer langs veien mot Valldal. Her går det markert sti opp langs nordsiden av elva. Så starter klatringen. Den er enkel og fin.

Bispen er ikke teknisk vanskelig. Men er du usikker, lei guide.

Nær toppen blir det ganske luftig og spesielt ett parti krever absolutt ingen høydeskrekk. Toppen er – i motsetning til hvordan den ser ut fra bakken – majestetisk og luftig. Vi bukker og neier til toppene Kongen og Dronninga.

Vi fikk ikke det beste været på Bispen i juli. 

Dette er en tur de fleste uten høydeskrekk kan ta. Lei guide!

ROMSALSHORNET (1550 moh)

En klassiker. Vi fikk i tillegg sol!

Romsdalshorn sett fra Romsdalen er et dramatisk skue – 1500 meter rett til værs. Og det er ikke noe mindre dramatisk når man er der oppe og ser ned i dalen. Romsdalshorn er et must for alle som vil ha en episk fjellopplevelse.

Dette er Romsdalens svar på Ama Dablam, ler Haavard og spytter ut snusen. Ama Dablam i Nepal blir nemlig omtalt som verdens vakreste fjell.

LES MER OM bestigningen av AMA DABLAM HER.

Alt i Romsdalen er bratt, også anmarsjen til klatreturene. Du må derfor være i god form, og kunne gå i bratt terreng både opp og ned. Dårlige knær er ikke noe for denne turen.

Turen opp er luftig og utrolig moro.

Fullt fokus, slik at du beveger deg raskt oppover. Mest sannsynlig er det flere som skal opp, så ikke skap trafikk. 

Klatringen på Romsdalshorn ligger i gradering til 4+. Dvs. mye enkelt og gode tak, men med enkelte bratte opptak.

Sola skinner, men fjellet er kaldt i skyggen. 

4-5 taulengder, er dette en dag med bare lek.

Været endrer seg raskt. Husk solide klær. Noen sverger også til flagg. 

Toppen er stor som en fotballbane med ei lita hytte av stein, som du kan krype inn i hvis du er uheldig med været. Trollveggen på den ene siden og Store Venjetind, Lille Venjetind og Kvanndalstind på den andre.  WOW! Er det ikke flott?

For en utsikt over Åndalsnes!

Husk å ta med snacks og matpakke!

Er du solo eller singel, meld deg på en gruppetur. God stemning og tommel opp. 

Det jeg liker med Romsdalshornet er rappelleringen ned. Jeg lekte at jeg var med i en actionfilm og firte meg ned i et lynraskt tempo, som en smykketyv.

 

Jeg synes nemlig det kan være litt kjedelig å gå ned utallige høydemetere og kanskje er det en lang strekning tilbake til hytta? (Les, da er du skikkelig klar for et glass rødvin!)

Klassikeren Store Skagastølstind kan oppleves slik, føler jeg.

Les mer om Store Skagastølstind HER.

 

HVEM: Du bør være i god form, ikke ha høydeskrekk og høre på guiden din. Selv om du klatrer mye inne, og fnyser av 4-ruter, må du huske at du er i en storvegg. Kan du ikke sette kiler, lese rutene eller lage standplass- har du ikke noe å gjøre på dette fjellet solo. Men med guide, blir alt en lek.

Hva skal du ha i sekken? Les mer HER.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marit 27. July 2017 at 19:48

  Ja, jeg vil gjerne ha oppskrift på energibarer! Finner den ikke her;)
  Fortsatt god sommer:)

  Marit

 • Reply Morten 19. June 2019 at 13:40

  Herlig artikkel! flott info når ut.no ikke har artikkel om romsdalhornet.

 • Leave a Reply