Friluft/Fashion Trening/Velvære

Tips til høstferien! Et skikkelig fjelleventyr!

3. September 2019

 The Anniversary Crossing

I tidsklemma men søker skikkelig eventyr? Sjekk ut denne 3-dagers ruta! Gull til høstferien!

Foto: Vegard Breie, Fredik Ahlsen, Marie Slet, Elisa Røtterud, Chris Holter. 

I anledning 90års jubileet til Norrøna tok vi med utvalgte fans og fjellfolk på eventyr i Jotunheimen. Siden dette er en jobbtur- må jeg markere dette som reklame!

 

 


Jeg fant åtte erfarne kandidater som vi igjen fordelte i to lag. En trekkinggruppe og en klatregruppe.

Ruta gikk fra Turtagrø- opp til Store Skagastølstind- ned i eventyrlige Midtmaradalen, opp til Stølsmaradalsbu og så til Vetti Gard. 

Her får en bre, klatring, klyving, eventyrlige daler, fossefall, teltovernatting og hyttebesøk!

Ta turen i høstferien!

 

Se bildedagboka fra turen her.

 

DAG 1: Turtagrø


En glemmer ikke sitt første møte med Turtagrø.

Det ærverdige hotellet ligger helt nordvest i Jotunheimen ved foten av Sognefjellet rett ved mektige Hurrungane helt inntil den flotte Sognefjellsveien.

Her lukter tåfisen så godt at en øyeblikkelig registrerer storslåtte bestigninger.

 

Helt siden Cecil Slingsby, som senere skulle bli omtalt som norsk tindesports far, klatret til toppen av Store Skagastølstind som førstemann i 1876, har Turtagrø vært en av de viktigste innfallsportene til fjellvandring og tindesport i Jotunheimen.

Vi spiser en solid frokost og begir oss samlet av sted mot Hytta på Bandet. God stemning i gruppa!

Den krevende gruppa gjør seg så klare for den store kraftprøven:

Store Skagastølstind (2405 moh.)

 

 

Storen hadde frem til begynnelsen av 1870-årene ry som ubestigelig, og det ble ikke gjort forsøk på bestigning. I 1872 ble den engelske klatreren William Cecil Slingsby oppmerksom på fjellet, under en reise i Norge. Han vendte tilbake både i 1874 og 1875 med den hensikt å forsøke å klatre fjellet, men uten å få gjort et seriøst forsøk på grunn av dårlig vær. Først i 1876 sto han på toppen. I dag blir Storen omtalt som en kraftprøve blant tinderanglere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trekkingruppa fortsetter ferden mot Midtmaradalen. Dette er en U-dal som er omkranset av breer og høye topper: Midtmaradalstindane, Dyrhaugstindane, Skagastølstindane og Maradalstindane.  Vi ser også Midtmaradalsbreen, Skagastølsbreen, Slingsbybreen og Maradalsbreen.

 

Et eventyr!

 

Alt ligger til rette for en fantastisk kveld og natt ute i naturen. Og det er kanskje ikke så rart?

Mektige Stølsmaradalstinden (2026 moh) og Midtre Ringstinden (2025 moh) stråler majestetisk i horisonten!

 


Dag 2. 

Vi spiser en solid frokost der alle bidrar som et lag. Deretter går vi videre opp Stølsmaradalsryggen og videre bakover Stølsmaradalsbreen.

Dagens etappe er kupert og lang.

Stølsmaradalstindane er et markant, nokså lite fjellmassiv med to topper, lengst nord på Stølsmaradals­ryggen. Den høyeste av disse, Store Stølsmaradals­tinden, når over 2000 metergrensa med god margin, mens nabotoppen, Vetle Stølsmara­dals­tinden, mangler fattige syv meter.

 

Klatregruppa møter Trekkinggruppa, og til tross for øsende regnevær og sterk vind, er stemningen lun og fin.

Vi ser den mektige Vettifossen som er Norges største uregulerte foss med et fritt fall på 275 meter! Den verdenskjente fossen renner fra  Vettismorki og ned i den stupbratte og dype Utladalen og ut i Utla.

 

Derfra kommer vi oss til Vetti Gard Turiststasjon. Dette har vært et viktig møtested for fjellfolk siden fjellpionerene fant veien innover Utladalen alt på 1800-talet.

 

Edvard Grieg uttalte i sin tid at han ble 10 år yngre for hver gang han besøkte Vetti – og har en først funnet veien dit en gang, er sjansen stor for at en vender tilbake. I dag er Vetti Gard Turiststasjon en sommeråpen gard som ligger i hjertet av Jotunheimen, midt i Utladalen Landskapsvernområde. Et idyllisk område!


Her venter det transport til Årdal og Klingenberg Hotel der en varm dusj, og kanskje noe godt i glasset, frister for de fleste.

Bragdens store feiring fortsetter så til de søte morgentimer.

 


 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply