Reise/Eventyr

Fantastiske Finnmarksvidda

1. October 2019

Finnmarksvidda er et av de kaldeste områdene i Norge vinterstid, men tar du turen kan du få oppleve hvite vidder, nordlys, mørketid og stjernehimmel!

(Oppslagsbilde: Ousland Explorer)

Planlegg NÅ og sett kursen!

Har du noen gang sovet i telt i -40 grader? Når var siste gang du gjorde noe for første gang?

Moa og jeg inviterte til jentetur via Ousland Explorer i mars.

Her er min bildedagbok fra turen.

Det å krysse Finnmarksvidda på vinteren, som ligger i et av de nordligste og villeste delene av Norge, er en fantastisk og iskald naturopplevelse.

Finnmarksvidda ligger midt i Norges nordligste fylke, Finnmark – og i høysesongen kan det godt sammenlignes med den fjerneste og kaldeste ekspedisjonen både i arktisk og antarktis. Om våren er området mye besøkt, men vi gjør det mens polarnatten fortsatt holder et hardt grep over nord, og temperaturen om natten kan synke til -40 ° C.

 

 

Å krysse Finnmarksvidda er et ekte eventyr der du virkelig får en smakebit på hva en polarekspedisjon er. Hvis du drømmer om en større ekspedisjon over Grønland, Svalbard eller i Antarktis, er dette den perfekte start. Den beste trengingen og forberedelsen man kan få er å teste sine egne evner i miljøer som er tilsvarende til det man ønsker å bryne seg på senere.

Vi var ei  lita gruppe på tur. Dette styrket gruppefølelsen og gjorde det  enkelt å jobbe som et lag. Her kommer ingenting gratis; dagene er korte, temperaturen sjokk lav og pulken er tung.

Avstanden som skal dekkes er omtrent 120 km og skal ta oss 5 fulle skidager. Her er min bildedagbok fra eventyret.

Dag for dag

 

Dag 1

Vi møtes på avtalt sted i Alta, og bruker dagen på forberedelser. Sammen pakker vi mat, tester utstyret, sjekker vær og planlegger ruten. Vi blir kjent med de andre deltakerne og utveksler gode tips.

Dag 2

Vi tar en siste gjennomgang av utstyr, og reiser med bil til startpunktet. Derfra går vi på ski til Jotka fjellstue som blir første stopp. Her tar vi en teknisk justering av utstyr, og går i rolig tempo.

Ja, visst faen er det kaldt! Men det er jo litt av moroa. Jeg har katankaer i fjellskistøvlene og pose rundt dem- slik at de aldri blir frosne av svette. Her har jeg på meg to dunjakker, dunbukse og skal straks krype i posen.

 

Nordlys. Det er er mektig opplevelse.

Foto: Ousland Explorer.

Dag 3

Vi går på ski hele dagen sør-øst mot Lesjavre, den største innsjøen på Finnmarksvidda. Nå befinner vi oss midt på tundraen, som kjennetegner Finnmarksvidda. Dette er dagen en vil merke at en finner sin egen rytme, og blir vant med utstyret. Man kan nyte synet av store åpne vidder, og kjenne den kalde arktiske lufta. Når det går mot kveld, slår vi leir og koser oss med varm mat og oppsummering av dagen.

Arktisk blow dry.

Moa og jeg inviterte til jentetur over Finnmarksvidda. Vi fikk med en kar. En jagerpilot- han leste om turen så raskt. Det ligger vel i jagerpilotenes natur å reagere lynraskt.

Kunstner Hege Holen Paulsrud leste riktig. En kvinnetur! Hun krydret teltplassen med artige plakater- dét likte jeg skikkelig godt.

Har du husket ull innerst, lurer Kongen vår på her.

 

Øyvind-  jagerpiloten fra Fredrikstad- eller skal vi kalle han for Øyvor? Moa og Så Hege.

Dag 4

Vi krysser Lsejavre. Det er i dette området en vil kunne få følelsen av å være på en mer tradisjonell ekspedisjon som Grønland eller Antarktis med de flate og store viddene.

Så monotont, vil du kanskje si. Men nei! Fargene forandrer seg så vakkert i horisonten. En kommer som i en transe. Dette er meditasjon!  Jeg koser meg skikkelig. En må ikke være i kongeform for å krysse vidda. Men jeg vil si at en bør ha trukket pulk og kan gå på fjellski.

For en kremgjeng! En kan synes det virker skummelt å reise på tur med folk en ikke kjenner- men det er veldig moro! En møter folk en aldri hadde møtt ellers!

Kakao og sjokolade. En må dytte i seg- for her brenner du når du trekker pulk!

Dag 5

Fra de flate viddene vil gruppa etterhvert bevege seg mot et mer kupert område når vi passerer Øvre Mollesjokk, og fortsetter videre mot Ravnastua. Normalt sett er dette siste kvelden vi sover sammen ute i telt, og vi nyter denne kvelden til det maksimale.

 

 

Dag 6

Vi ankommer Karasjok og overnatter sammen på fantastiske Engholm Logde. For en lodge!! Her blir vi servert et varmt festmåltid,  varm dusj, og eventyrlige hytter! Her kan vi virkelig feire turen vår over vidda.

Du store min! Hege og jeg før vi dusjet. Hei sveis!

 

 

Dag 7

Vi tar bussen til Lakselv og Banak flyplass og setter kursen hjemover med bagasjen full av opplevelser og nye venner.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply